Parlamentul European a votat directiva țigărilor

O propunere legislativă care ar trebui să scadă atractivitatea produselor din tutun pentru tineri a fost adoptată de Parlamentul European. Avertizarea de sănătate de pe toate pachetele trebuie să acopere 65% din suprafața lor. Aromele de fructe și mentol, precum și pachetele mici ar trebui interzise, iar țigările electronice ar trebui reglementate, dar ca produse medicale doar dacă afirmă că au proprietăți curative sau preventive, se spune în textul adoptat.

Avertizările privind sănătatea: două treimi din pachet, față-verso

Conform prevederilor actuale, avertismentele de sănătate acoperă cel puțin 30% din fața pachetului și 40% din verso. Deputații vor să mărească suprafața la 65%. Numele ar trebui să apară în partea de jos pachetului.

Pachetele de mai puțin de 20 de țigări ar trebui interzise. Pe de altă parte, deputații au respins cererile de interzicere a țigărilor slim.

Țigările electronice

Țigările electronice ar trebui reglementate, dar nu ca produse medicinale, dacă nu sunt prezentate ca având proprietăți curative sau preventive. Cele care nu afirmă că au astfel de proprietăți trebuie să conțină maximum 30mg/ml nicotină, trebuie să fie însoțite de avertismente privind sănătatea și nu trebuie comercializate către minori sub 18 ani. Producătorii și importatorii ar trebui, de asemenea, să depună la autoritățile competente o listă a ingredientelor pe care acestea le conțin. Țigările electronice ar trebui, de asemenea, să facă obiectul acelorași restricții privind reclamele ca și produsele din tutun.

Aditivii enumerați, aromele interzise

Deputații se opun utilizării aditivilor și aromelor în produsele din tutun care ar putea să le facă mai atractive datorită unui gust caracteristic. Aditivii esențiali pentru a produce tutunul, cum ar fi zahărul, ar putea fi autorizați, ca de altfel și alte substanțe enumerate explicit, în concentrațiile menționate. Pentru a obține autorizația pentru un aditiv, producătorii ar putea fi obligați să facă o cerere la Comisia Europeană.

Combaterea comerțului ilicit

Pentru a reduce numărul produselor de tutun ilegale de pe piață, statele membre ar trebui să garanteze că pachetele individuale și ambalajul de transport sunt identificate cu un semn care permite urmărirea lor, spun deputații.

700 000 de morți pe an în UE

Doisprezece ani după ce directiva anuală a intrat în vigoare, fumatul rămâne principala cauză de deces care ar putea fi prevenită, aproximativ 700 000 de decese fiind înregistrate anual. De-a lungul anilor, măsurile luate pentru a descuraja fumatul au ajutat la diminuarea proporției de cetățeni UE care fumează de la 40% în UE 15 în 2002 la 28% în UE 27 în 2012.

Ce urmează?

Raportorul McAvan a primit un mandat de negociere pentru un acord în primă lectură cu miniștri UE. Acest mandat a fost aprobat cu 630 de voturi la 43 și 14 abțineri.

Odată ce legislația este aprobată de Consiliu și de Parlament, statele membre au la dispoziție 18 luni pentru a transpune directiva în legislația națională, îde la data intrării în vigoare, trei ani pentru prevederile privind aditivii și opt ani pentru prevederile privind mentolul. Produsele din tutun care nu respectă directiva vor fi tolerate pe piață 2 ani, iar țigările electronice 3 ani.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol