Nominalizările pentru Premiul Saharov 2016

20160913PHT42480_originalJurnalistul Can Dündar și apărătorii libertății de gândire și exprimare din Turcia, liderul tătarilor din Crimeea – Mustafa Djemilev, supraviețuitoarele yazidite – Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar și militantul uigur – Ilham Tohti sunt nominalizați anul acesta pentru Premiul Saharov.

Parlamentul European acordă Premiul pentru libertate de gândire în fiecare an pentru a recompensa persoane sau organizații care se remarcă în apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Andrei Saharov ©Ali Ferzat 2016

 

Can Dündar, fostul editor-șef al ziarului turcesc Cumhuriyet, a fost arestat în noiembrie 2015, după ce ziarul său a publicat imagini ce arătau cum serviciile de informații din Turcia furnizau arme rebelilor din Siria. A fost condamnat la cinci ani și 10 luni de închisoare pentru „dezvăluirea unor secrete de stat”. A făcut apel împotriva verdictului. A supraviețuit unui atentat de asasinare și trăiește în exil. Nominalizat de Grupul Verzilor/ALE, EFDD și GUE/NGL.

Mustafa Djemilev a fost președinte al parlamentului tătarilor din Crimeea, disident sovietic și membru în parlamentul ucrainean. Se luptă pentru drepturile omului și drepturile minorităților de peste o jumătate de secol. Avea șase luni când a fost deportat cu familia sa în Asia Centrală alături de toată populația tătarilor din Crimeea și nu s-a putut întoarce decât după 45 de ani. Acum, în urma anexării Crimeii de către Rusia, activistului îi este, din nou, interzisă intrarea în Crimeea. Este nominalizat de PPE și CRE.

Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar militează pentru comunitatea yazidită și femeile afectate de violența sexuală a campaniei ISIS. Sunt din Kocho, unul dintre orașele de lângă Sinjar (în Irak) masacrate de ISIS în vara anului 2014. Se numără printre miile de fete și femei yazidite răpite de militanții ISIS și forțate să facă sclavie sexuală. Murad promovează și recunoașterea genocidului yazidit. Sunt nominalizate de S&D. Nadia Murad Basee este nominalizată separat și de ALDE.

Ilham Tohti, activist pașnic pentru minoritatea uigură în China,  execută o pedeapsă cu închisoarea pe viață. A fost condamnat pentru „separatism” în punerea bazelor site-ului Uyghur Online, care avea ca scop promovarea înțelegerii între uiguri și chinezii han. Este nominalizat de eurodeputatul Ilhan Kyuchyuk și 42 de alți eurodeputați.

Candidații vor fi prezentați într-o reuniune comună a comisiilor pentru relații externe, dezvoltare și drepturile omului joi, 6 octombrie 2016, de la 8.30 CET. Pe 11 octombrie va avea loc în comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare votul pentru cei trei finaliști. Conferința Președinților va anunța câștigătorul pe 27 octombrie.

Premiul Saharov: ce este și cum funcționează

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persone și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Anul trecut, laureat a fost Raif Badawi.

Nominalizările pentru Premiul Sakharov se pot face de grupurile politice sau un grup de cel puțin 40 de eurodeputați. Comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare aleg prin vot trei finaliști, iar mai târziu, câștigătorul este ales de Conferința Președinților.

Website-ul Premiul Saharov

Andrei Saharov – Personalitatea care a inspirat premiul

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol