Negocieri pentru îmbunătățirea registrului de transparență al UE

Instituțiile UE sunt pe cale să înceapă negocierile pentru îmbunătățirea registrului de transparență ce include grupurile de interese care le contactează.

Parlamentul European, Comisia și Consiliul au convenit să demareze la începutul anului 2018 discuțiile privind stabilirea unor norme comune care să amelioreze transparența activității grupurilor de interese la nivelul UE.

Începând cu 2011, Parlamentul și Comisia au gestionat în comun un registru public numit registrul de transparență. Aceasta a înlocuit registrele separate anterioare, cel al Parlamentului datând din 1995. Consiliul este observator în sistemul actual începând din 2014.

Fotografia este preluată de pe Infograficul realizat de PE

Este de așteptat ca noul acord care urmează să fie negociat între cele trei instituții ale UE să ducă la participarea deplină a Consiliului.

Cine vorbește cu UE

Scopul registrului de transparență este acela de a se asigura că cei care încearcă să interacționeze cu instituțiile UE își declară interesul în mod public și oferă informații despre ei înșiși. Înregistrarea este voluntară, dar poate fi necesară pentru anumite tipuri de acces. De exemplu, dacă doriți să vorbiți la o audiere publică organizată de o comisie a Parlamentului, trebuie să vă înregistrați.

După cum arată cifrele din infograficul nostru, numărul organizațiilor înregistrate a crescut constant în decursul anilor. Există acum peste 11.000 de organizații cu peste 80.000 de angajați, inclusiv organizații neguvernamentale, asociații de afaceri, companii, sindicate și firme de consultanță. Organizațiile variază substanțial în funcție de mărime și subiecte de interes. Aproape o cincime din toate organizațiile își au sediul central în Belgia.

Țările UE au abordări diferite în ceea ce privește reglementarea activităților de lobby. Numai șapte țări (Franța, Irlanda, Lituania, Austria, Polonia, Slovenia și Marea Britanie) au adoptat legislația cu privire la această problemă.

Detalii găsiți pe website-ul Parlamentului European

 

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol