Monedele virtuale: „tehnologia evoluează, iar noi trebuie să ținem pasul cu ea”

Concept Of Bitcoin Like A Computer Processor On Motherboard. 3D Scene.

În ultimii ani, au apărut monede precum Bitcoin; deși nu au fost eliberate de către bănci, există în lumea digitală și se bazează pe date de bază publice sau comune care verifică soldurile și tranzacțiile efectuate. Conform raportului care a fost discutat în Parlamentul European (PE) pe 25 mai și votat pe 26, UE ar trebui să alcătuiască un grup operativ care să monitorizeze dezvoltările din acest sector și să pregătească posibile reglementări.

Ce este moneda virtuală?


O monedă virtuală, cum ar fi Bitcoin, vă permite să transferați bani fără intermediari (bănci). Aceasta folosește o tehnologie de criptare numită blockchain, care construiește o bază de date a tranzacțiilor (registru) comună și verificabilă public, pentru a preveni fraudele. Acest lucru creează încredere între vânzători și cumpărători, eliminând astfel nevoia unui proces de verificare din partea unei părți terțe.

Beneficii și riscuri

Mulți experți au menționat că tranzacțiile în valute virtuale sunt mai ieftine, mai rapide, mai sigure și mai transparente. Primavera De Filippi, un cercetător permanent la Centrul Național de Cercetare Științifică din Paris, a declarat că tehnologia blockchain poate, de asemenea, „să fie considerată ca un tip de tehnologie de reglementare, care să permită o aplicare a legilor mai transparentă și mai eficientă”. „Asta rezolvă problema celor care veghează privitorul”, a adăugat dumnealui.

Valutele virtuale prezintă, de asemenea, o serie de provocări. „Ele nu protejează cu adevărat consumatorul și există, de asemenea, unele riscuri în ceea ce privește stabilitatea platformelor, volatilitatea prețului și amenințările cibernetice clasice, cum ar fi furtul, piratarea și pierderea”, a declarat Olivier Salles de la Comisia Europeană.

Bitcoin a fost adesea asociat cu activități ilegale, cum ar fi spălarea de bani și comerțul cu bunuri ilegale, în special din cauză că tranzacțiile pot fi efectuate anonim.

„De fapt, numerarul este un mijloc mult mai anonim de a transfera bani”, a declarat Sean Ennis, economist la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. „Datele privind proprietarii monedei virtuale sunt publice și permit o cantitate enormă de analiză a tranzacțiilor”. Acest lucru a fost susținut și de către Jeremy Millar, un partener cu Magister Advisors, care a spus că „este mai ușor de detectat o infracțiune pe Bitcoin decât în numerar”. Dumnealui a adăugat că „Bitcoin nu mai este o comunitate de pirați cibernetici, acesta este condus de marile companii care încearcă să se conformeze reglementărilor existente”.

Cu prilejul Raportului PE privind moneda virtuală, raportorul Jakob von Weizsäcker (S&D, Germania) și-a exprimat opiniile într-un interviu apărut pe website-ul PE:

Ați menționat în raport faptul că monedele virtuale sunt o metodă rapidă, decentralizată și ieftină de a face plăți. Credeți că pot ajunge o alternativă viabilă pentru a face transferuri bancare?

”Este o tehnologie incitantă pentru că ne permite să avem încredere într-un sistem care nu are nevoie de o autoritate centrală. Putem să ne imaginăm că în viitor, transferurile se vor efectua într-o manieră decentralizată, cu costuri mai mici decât în prezent. De asemenea, ne putem imagina că actori existenți, precum SWIFT, vor folosi această tehnologie pentru a deveni mai eficienți. Potențialele aplicări ale acestei tehnologii depășesc cu mult monedele virtuale. Această tehnologie poate fi folosită în mai multe domenii, de la autorizarea și stabilirea tranzacțiilor financiare la gestionarea drepturilor digitale și lupta împotriva fraudei din domeniul TVA.”

Rămâne o problemă deschisă felul în care această tehnologie va evolua și cum va fi pusă în aplicare. Câteva dintre aceste schimbări pot apărea foarte repede, iar după aceea, s-ar putea să aibă nevoie de reglementări.

Priviți anonimitatea tranzacțiilor ca pe o amenințare, mai ales atunci când vine vorba de spălarea banilor?

”Nu aș numi-o anonimitate. Unul dintre aspectele deosebite ale acestei tehnologii este faptul că primiți un registru complet al tuturor tranzacțiilor efectuate. Dacă aveți puțin talent de legist, puteți urmări mai ușor tranzacțiile ilicite efectuate cu monedele virtuale decât cele cu numerar. În ceea ce privește transparența, această tehnologie se află la mijloc între transferurile bancare normale și plata în numerar, care este în totalitate anonimă.”

Care este abordarea pe care o sugerați atunci când vine vorba de reglementarea tehnologiei?

”Aplicările tehnologiei registrelor distribuite, tehnologia care se află la baza Bitcoin, evoluează rapid, dar nu au loc la nivel sistemic. În acest stadiu, nu trebuie să împiedicăm inovația cu reglementări preventive. Datorită evoluției rapide din acest domeniu, nu ne permitem să stăm și să așteptăm. În schimb, ar trebui să alcătuim un grup operativ la nivel UE pentru a monitoriza cu mare atenție cum evoluează aplicările, pentru a putea acționa repede, înainte ca aplicările să devină sistemice. De asemenea, legislația existentă trebuie pusă în aplicare, de exemplu, în sectorul combaterii spălării banilor.”

DetaliiParlamentul European

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol