Mergeţi la plajă în această vară? Vedeți calitatea apei de scăldat în Europa

Dacă da, aţi făcut o alegere bună: 92% din plaje şi 90% din râuri şi lacuri respectă standardele europene minime la capitolul curăţenie.

În ciuda unei uşoare scăderi calitative, atât apa mării cât şi apele interioare sunt suficient de curate pentru a permite activităţi ca înotul sau scăldatul.

Rezultatele raportului anual privind apa pentru scăldat, realizat de Agenţia Europeană de Mediu, se bazează pe eşantioane prelevate, periodic, din peste 21.000 de locaţii amenajate pentru scăldat în zonele de coastă şi din interiorul continentului european: http://ec.europa.eu/environment/water/water-bathing/report2011/Report%202011.pdf

Doriţi să vedeţi ce calitate are apa în locul în care vă place să înotaţi de obicei?

Testarea apei în 2010

Apa din peste 21.000 de locaţii aflate în zonele de coastă sau din interiorul continentului a fost testată, periodic, în scopul identificării unei eventuale contaminări cu poluanţi şi bacterii ca E. coli.

Deşi, în comparaţie cu anul 2009, numărul celor care îndeplinesc standardele europene minime în materie de calitate a fost mai mic, există ţări care au obţinut rezultate excepţionale.

Topul ţărilor cu cea mai bună apă pentru scăldat

În 2010, în fruntea clasamentului s-a aflat Cipru, unde calitatea apei a fost cotată ca excelentă în toate locaţiile. Urmează Croaţia (97,3%) şi Malta (95,4%).

În Regatul Unit, 81,7% din locaţii au primit calificativul excelent, 96,9% calificativul bine, iar 16 locaţii nu au primit nota de trecere.

Agenţia Europeană de Mediu le-a recomandat ţărilor UE să depună mai multe eforturi în direcţia îmbunătăţirii calităţii apei pentru scăldat în Europa.

Mai multe informaţii despre apa pentru scăldat din zona în care vă aflaţi: http://www.eea.europa.eu/themes/water/status-and-monitoring/state-of-bathing-water-1

Mai multe informaţii despre calitatea apei şi mediu: http://ec.europa.eu/environment/water/index_en.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol