Mai mult sprijin pentru sectorul legumiculturii după criza E.coli

Comisia Europeană a luat decizia, cu acordul statelor membre, de a crește sprijinul UE în cadrul planului de urgență adresat producătorilor de legume afectați de criza E. coli, de la 210 milioane EUR, la 227 de milioane EUR. Acest lucru va permite Comisiei să plătească în proporție de 100% cererile de compensare provenite din diferitele state membre.
Pentru România au fost alocate fonduri în valoare de 3.745.035 Euro.

La 17 iunie, Comisia a aprobat un pachet de ajutoare de urgență în valoare de 210 milioane EUR pentru cultivatorii de legume proaspete. Această măsură a permis UE să plătească producătorii pentru castraveții, roșiile, salata, dovleceii și ardeii grași retrași de pe piață în perioada 26 mai – sfârșitul lunii iunie ca urmare a epidemiei de E. coli. Decizia prevede plata unui procentaj maxim de 50% (70% în cazul membrilor organizațiilor de producători) din prețul obișnuit la producător al diferitelor produse în luna iunie.

Statele membre au trebuit să notifice cererile de compensare finale până la 18 iulie. Totuși, a fost necesar să se solicite anumitor state membre informații suplimentare cu privire la notificările lor. Comisia a primit și a analizat aceste informații suplimentare, actualizând, în unele cazuri, notificările statelor membre în cauză, iar acum are o imagine clară asupra cuantumurilor totale solicitate.

Din notificările transmise de toate statele membre privind sprijinul UE solicitat pentru toate măsurile excepționale, mai exact retragerile, recoltarea înainte de coacere și nerecoltarea, rezultă că impactul financiar al măsurilor luate în contextul crizei E. coli este puțin mai mare decât cel preconizat. Având în vedere tulburarea semnificativă a pieței fructelor și legumelor, precum și daunele suferite de sectorul fructelor și legumelor, Comisia consideră oportună creșterea bugetului până la 227 de milioane EUR.

Dacian Cioloș, Comisarul UE pentru agricultură și dezvoltare rurală, a afirmat: „Utilizarea fondurilor PAC trebuie să fie pe deplin justificată. Săptămâna trecută, mai multe state membre au furnizat informații suplimentare referitoare la cererea lor de compensare. Avem acum o imagine clară asupra cuantumului total solicitat prin cererile de compensare. Pentru a putea plăti toate sumele solicitate, propun creșterea bugetului disponibil. Astfel, vom asigura un sprijin adecvat pentru producătorii de legume în această perioadă dificilă pentru sector din punct de vedere economic și vom permite rambursarea în cazul tuturor solicitărilor statelor membre pentru perioada 26 mai – 30 iunie. De la începutul crizei, am spus că doresc foarte mult să arăt că Europa poate reacționa repede atunci când este nevoie. Voi propune acum Colegiului să aprobe această creștere bugetară în cel mai scurt timp posibil, astfel încât statele membre să poată plăti în curând producătorilor în cauză acest sprijin din partea UE.”

Pentru a vedea alocările pentru alte state membre, vizitați pagina: http://ec.europa.eu/romania/news/290711_sprijin_legumicultori_ecoli_ro.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol