Letonia a devenit cel de-al 18-lea membru al zonei euro

Pe 1 ianuarie 2014, Letonia a devenit cel de-al 18-lea membru al zonei euro. Letonii se alătură celor 330 de milioane de oameni care folosesc moneda unică europeană. Letonia este cel de-al doilea stat baltic care aderă la zona euro – după Estonia, care a aderat în 2011.

În primele două săptămâni ale anului 2014, moneda euro va fi în circulație alături de moneda letonă de până acum. După aceasta perioadă de tranziție, în Letonia numai moneda euro va fi cea legală.
DESPRE EURO

În momentul lansării, la 1 ianuarie 1999, euro a devenit noua monedă oficială a 11 state membre, înlocuind, în două etape, vechile monede naţionale – precum marca germană şi francul francez. La început, euro a fost introdus ca monedă virtuală pentru efectuarea de operaţiuni de plată care nu implicau bancnote şi monede, precum şi în scopuri contabile, în timp ce vechile monede, considerate subunităţi ale euro, continuau să fie folosite pentru efectuarea de plăţi în numerar. Ulterior, la 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus sub formă de bancnote şi monede.

Euro nu este moneda tuturor statelor membre. Două ţări (Danemarca şi Regatul Unit) au optat pentru clauza de neparticipare prevăzută în Tratat, iar restul (majoritatea noilor state membre şi Suedia) nu au îndeplinit criteriile stabilite în vederea adoptării monedei unice. În momentul în care le vor îndeplini, monedele lor naţionale vor fi înlocuite de euro.

CE ŢĂRI AU ADOPTAT EURO ŞI CÂND

1999 BELGIA, GERMANIA, IRLANDA, SPANIA, FRANŢA, ITALIA, LUXEMBURG, ŢĂRILE DE JOS, AUSTRIA, PORTUGALIA ŞI FINLANDA
2001 GRECIA
2002 INTRODUCEREA BANCNOTELOR ŞI MONEDELOR EURO
2007 SLOVENIA
2008 CIPRU, MALTA
2009 Slovacia
2011 Estonia

De ce avem nevoie de moneda euro?

Pe lângă faptul că facilitează călătoriile, o monedă unică este un element pozitiv şi din punct de vedere economic şi politic. Cadrul în care este administrat euro face din moneda europeană o monedă stabilă, cu un nivel scăzut al inflaţiei şi cu rate ale dobânzilor reduse, contribuind la soliditatea finanţelor publice. De asemenea, moneda unică este un complement logic al pieţei unice, a cărei eficienţă creşte. Folosirea unei monede unice măreşte transparenţa preţurilor, elimină costurile de schimb monetar, pune în mişcare mecanismele economiei europene, facilitează comerţul internaţional şi consolidează poziţia UE pe scena internaţională. Dimensiunea şi forţa zonei euro oferă o mai bună protecţie împotriva şocurilor economice externe, precum creşterile neprevăzute ale preţului petrolului sau turbulenţele de pe piaţa valutară.

În acelaşi timp, trebuie să menţionăm că moneda euro reprezintă pentru cetăţenii Uniunii un simbol tangibil al identităţii lor europene, de care se pot simţi din ce în ce mai mândri, pe măsură ce zona euro se extinde şi îşi multiplică avantajele pentru statele membre actuale şi viitoare.

Simbol de inspiraţie greco-latină

Ca toate monedele, euro are un nume şi un simbol:

  • Numele – euro – a fost ales de către Consiliul European reunit la Madrid, în 1995, în cadrul pregătirilor pentru moneda unică.
  • Simbolul monedei euro – € – a fost inspirat de litera grecească epsilon (Є). Totodată, este şi prima literă a cuvântului „Europa” scris în alfabetul latin, iar cele două linii paralele care îl străbat simbolizează stabilitatea. Pentru alegerea simbolului monedei euro, Comisia Europeană a organizat un concurs intern. Au fost luate în considerare aproximativ 30 de schiţe – dintre care zece au fost supuse evaluării publicului – iar desenul final a fost ales, în 1995, dintre cele două propuneri ajunse în finală, de preşedintele Comisiei Europene de atunci, Jacques Santer, şi de comisarul european Yves Thibault de Silguy.

Diferite forme şi dimensiuni

Diferitele forme, culorile contrastante şi elementele în relief ajută populaţia – inclusiv persoanele cu deficienţe de vedere – să recunoască diversele tipuri de bancnote euro. Există bancnote de 5, 10, 20, 50, 100, 200 şi 500 de euro. Acestea includ o serie de elemente de securitate precum filigranul, firul de siguranţă şi folia cu hologramă, care au scopul de a preveni falsificarea şi de a ajuta la recunoaşterea bancnotelor autentice.

De asemenea, au fost elaborate specificaţii tehnice avansate pentru monedele euro în aşa fel încât să fie extrem de greu de reprodus prin mijloace ilegale, în special monedele de 1 şi 2 euro. Cele opt tipuri de monede variază ca dimensiune, culoare şi grosime în funcţie de valoare, respectiv 1, 2, 5, 10, 20 şi 50 de cenţi, 1 euro şi 2 euro.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol