Legături mai strânse între UE și Ucraina, Georgia, Moldova

Parlamentul European a propus noi modalități de intensificare a relațiilor UE cu Ucraina, Georgia și Moldova cu prilejul summit-ul Parteneriatului estic din 24 noiembrie.

Ucraina, Georgia și Moldova lucrează din greu pentru a crea legături mai strânse cu UE, în ciuda rezistenței puternice din partea Rusiei. Cetățenii acestora beneficiază deja de călătorii fără viză în UE, iar țările au oportunități comerciale sporite grație acordurilor de liber schimb.

Foto: Harta Europei - ilustrație ©AP Images/European Union-EP

Un nou raport al Parlamentului solicită acum aprofundarea acestei colaborări și găsirea unor noi modalități de a sprijini țările aflate la frontierele de est ale UE. Raportul din proprie inițiativă a fost deja adoptat de comisia pentru afaceri externe și va fi votat de deputații europeni în cadrul sesiunii plenare din noiembrie de la Strasbourg. Principalul accent se pune pe Ucraina, Georgia și Moldova, trei țări care au atins recent progrese majore în cooperarea cu UE.

Creșterea sprijinului acordat vecinilor din est

În fruntea listei de recomandări este înființarea unui fond fiduciar pentru Ucraina, Georgia și Moldova. Fondul fiduciar este un instrument de dezvoltare pentru o reacție rapidă și flexibilă a UE la situațiile de criză și post-criză. Resursele ar proveni de la donatori publici și privați pentru investiții în proiecte care vizează îmbunătățirea structurilor socio-economice.

Comisia recomandă, de asemenea, sporirea sprijinului pentru reformele economice și modernizarea parteneriatului actual ca modalitate de a recompensa progresele înregistrate de țările partenere în ceea ce privește reformele UE. Această actualizare ar putea oferi, de exemplu, acces la uniunea vamală sau la uniunea energetică a UE.

„Crearea unui model Parteneriatul estic Plus pentru țările asociate, cu posibilitatea unei viitoare participări în domeniul vamal, energetic și digital este esențială”, a declarat co-raportoarea Laima Andrikienė (PPE, Lituania).

Aceste măsuri se adaugă structurilor și proiectelor UE de cooperare și dezvoltare din regiune deja existente. Propunerea subliniază necesitatea de a menține presiunea asupra Rusiei pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică țările. Acest lucru este deosebit de important în prezent, deoarece sancțiunea UE față de Rusia va expira în ianuarie 2018.

Mai multe informații găsiți pe website-ul Parlamentului European.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol