Italia deține președinția UE în perioada 1 iulie – 31decembrie 2014

Creșterea economică și ocuparea forței de muncă, consolidarea drepturilor cetățenilor și a rolului Europei în lume vor fi prioritățile Italiei pe durata celor 6 luni în care va deține președinția UE. Președinția italiană coincide cu primele 6 luni ale noii legislaturi a Parlamentului European, în urma alegerilor din mai și cu începutul unui nou trio al președințiilor – Letonia și Luxemburg vor urma Italiei. Cele trei guverne au stabilit programul de lucru al Consiliului UE pentru următoarele 18 luni.

Creștere și locuri de muncă

Președinția italiană dorește să încurajeze reformele structurale și inovarea în țările UE. Obiectivul este acela de a susține o „renaștere industrială”, pentru a găsi soluții la problema șomajului și pentru a stimula competitivitatea. Se va pune un accent special asupra întreprinderilor mici și asupra politicii în materie de energie și schimbări climatice în perspectiva anului 2030.

De asemenea, președinția italiană intenționează să promoveze investițiile în sectoare esențiale pentru viitorul copiilor, cum ar fi protecția mediului, infrastructura și serviciile digitale.

Dezvoltarea durabilă este un alt aspect important, fiind tema centrală a expoziției universale Expo Milano 2015 Englishfrançaisitaliano, eveniment organizat sub sloganul „Să hrănim planeta: energie pentru viață”.

Europa mai aproape de cetățeni

În semn de răspuns la creșterea dezamăgirii față de integrarea europeană, președinția își propune să reducă povara administrativă și să promoveze transparența, responsabilitatea și digitalizarea, pentru a asigura o cooperare eficace între instituțiile UE.

Italia dorește ca UE să joace un rol mai activ în domeniile în care intervenția sa ar aduce valoare adăugată, cum ar fi protejarea drepturilor fundamentale și politica în materie de migrație și azil. Pe de altă parte, ea crede că UE ar trebui să se implice mai puțin în domeniile care sunt abordate mai eficient la nivel național, regional sau local.

Europa pe scena internațională

Președinția consideră că politica externă a UE are nevoie de o abordare mai generalizată față de soluționarea provocărilor regionale și globale. Vor fi avute în vedere regiunile de la frontierele UE, în special cele din zona mediteraneană.

Procesul de tranziție din nordul Africii și procesul de pace din Orientul Mijlociu va necesita sprijin susținut. De asemenea, președinția italiană va avea în vedere și noile acorduri de asociere cu Georgia, Moldova și Ucraina.

Negocierile comerciale vor fi un alt punct pe agendă. Italia speră să poată favoriza avansarea discuțiilor privind Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții cu SUA.

Președinția italiană: http://italia2014.eu/en

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol