Discursul despre “Starea Uniunii Europene” 2016

Discurs despre "Starea Uniunii Europene" 2016Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a susținut discursul despre „Starea Uniunii Europene” 2016, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Înaltul oficial european a trecut în revistă realizările din ultimul an și a prezentat prioritățile de acțiune pentru anul următor. Totodată, el a subliniat modul în care Comisia Europeană va aborda cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat: „Următoarele 12 luni sunt decisive dacă dorim să reunim Uniunea noastră. Europa este ca o coardă împletită din mai multe fire – funcționează numai atunci când tragem cu toții în aceeași direcție: instituțiile UE, guvernele și parlamentele naționale, deopotrivă. Trebuie să arătăm din nou că acest lucru este posibil, în anumite domenii unde soluții comune sunt deosebit de urgente. Prin urmare, propun o agendă pozitivă de acțiuni europene concrete pentru următoarele 12 luni.

Discursul a fost însoțit de adoptarea unor inițiative în ce privește investițiile, Piața unică digitală, Uniunea piețelor de capital și securitatea, transformând astfel mesajele sale în acțiuni concrete.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și prim-vicepreședintele Frans Timmermans au transmis și o scrisoare de intenție adresată președintelui Parlamentului European Martin Schulz și  reprezentantului Președinției Consiliului UE, prim-ministrul slovac Robert Fico. Aceasta are scopul de a evidenția inițiativele concrete pe care Comisia intenționează să le adopte în lunile următoare, conform prevederilor specifice din acordul-cadru referitor la relațiile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană (2010).

Context

În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene susține un discurs referitor la “Starea Uniunii Europene”, în Parlamentul European, urmat de o dezbatere în plen. Discursul marchează începutul dialogului cu Parlamentul European și Consiliul UE, pentru pregătirea programului de lucru al Comisiei în anul următor.

Discursul despre “Starea Uniunii Europene” 2016 va servi, totodată, drept contribuție a Comisiei Europene la reuniunea informală a celor 27 șefi de stat și de guvern, ce va avea loc la Bratislava, în data de 16 septembrie 2016.

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol