Internetul, mai mult decât o joacă: este vorba şi despre viaţa ta!

Ziua pentru un internet mai sigur 2011 – 8 februarie, vizează sensibilizarea tinerilor faţă de consecinţele comportamentului lor on-line asupra vieţii reale.

Internetul oferă mai multe posibilităţi de comunicare, pe care copiii le exploatează zilnic în faţa calculatorului, la telefon sau cu ajutorul consolei de joc. În medie, 74% din tinerii europeni cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani se joacă pe internet şi 60% dintre ei utilizează site-urile de socializare.

Este de necontestat faptul că internetul reprezintă o resursă inepuizabilă şi un mijloc de comunicare în masă puternic, însă nu trebuie uitat faptul că el prezintă şi anumite riscuri pentru copii: conţinut violent, hărţuire, pornografie, utilizarea frauduloasă a datelor personale, etc. De asemenea, sănătatea tinerilor este în joc: deoarece aceştia petrec mult mai mult timp la calculator decât în urmă cu zece ani, timpul de somn li se reduce cu circa 2-3 ore pe noapte.

Începând din 2004, în toată lumea se organizează anual Ziua pentru un internet mai sigur, în scopul de a-i sensibiliza pe copii, părinţi şi cadrele didactice faţă de aceste probleme. Evenimentul se bucură de un mare succes – peste şaizeci de ţări participante în prezent.

În Uniunea Europeană, centrele naţionale de sensibilizare organizează diverse activităţi şi ateliere, cu sprijinul Comisiei Europene (programul pentru un internet mai sigur).

În România, proiectul Sigur.info: http://www.sigur.info,  cofinanţat de UE, abordează următoarele probleme: combaterea conţinutului ilegal, nesolicitat şi dăunător, promovarea unui mediu de navigare pe internet mai sigur şi creşterea gradului de conştientizare.
Proiectul propune un site interactiv, care se dovedeşte a fi o sursă bogată de informaţii pentru copii, părinţi şi cadre didactice. Pe acest site sunt disponibile o linie de asistenţă on-line pentru a cere sfaturi sau pentru a raporta abuzuri, jocuri on-line în limba română şi în limba engleză, filmuleţe, broşuri care pot fi descărcate gratuit, programe de filtrare care pot fi instalate gratuit pe calculator, recomandări privind controlul parental, precum şi materiale didactice. De asemenea, partenerii care participă la acest proiect pun la dispoziţia celor interesaţi o serie de resurse utile.

Cu ocazia Zilei pentru un internet mai sigur, UE adresează părinţilor şase recomandări utile: http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/docs/sid11/tips.pdf, de la importanţa de a amplasa calculatorul în sufragerie mai degrabă decât în camera copilului, până la utilizarea programelor de control parental. În realitate, numai un sfert dintre ei utilizează acest tip de programe, care permit filtrarea anumitor conţinuturi şi accesul la istoricul paginilor de internet consultate de către copiii lor.

Dorinţa de a întări încrederea utilizatorilor de internet şi securitatea on-line face parte din strategia UE privind economia numerică, al cărei obiectiv este ca fiecare dintre noi să se poată bucura de avantajele internetului.

Ziua pentru un internet mai sigur (8 februarie 2011): http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day

Aflaţi care sunt evenimentele organizate în regiunea voastră: http://www.sidfair.org/web/guest/home

Gândiţi-vă de două ori înainte de a posta informaţii on-line!:

http://ec.europa.eu/news/science/100209_1_ro.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol