Încadrarea în muncă a tinerilor: Comisia propune standarde pentru îmbunătățirea calității stagiilor

Youth employment: Commission proposes standards to improve quality of traineeshipsComisia Europeană a propus miercuri, 4 decembrie, orientări care să le permită stagiarilor să dobândească o experiență de muncă de înaltă calitate, în condiții sigure și echitabile și care să le crească șansele de a găsi un loc de muncă de bună calitate.

Orientările urmează să îmbunătățească transparența în ceea ce privește condițiile de stagiu, impunând de exemplu cerința ca stagiile să se bazeze pe un acord scris de stagiu.

Acordul ar trebui să acopere conținutul didactic (obiectivele educaționale, supravegherea) și condițiile de muncă (durata limitată, timpul de lucru, indicația clară că stagiarii vor fi plătiți sau compensați în alt mod și că vor beneficia sau nu de securitatea socială). Într-adevăr, li se va cere furnizorilor de stagiu să indice în anunțul de post vacant dacă stagiul va fi plătit.

Scopul Propunerii de Recomandare a Consiliului privind un cadru de calitate pentru stagii va solicita în special statelor membre să se asigure că legislația sau practicile naționale respectă principiile enunțate în orientări și să își adapteze legislația acolo unde este necesar.

Stagiile sunt un element cheie al inițiativei Garanția pentru tineret propuse de Comisia Europeană în decembrie 2012 și adoptate de Consiliul de Miniștri al UE în aprilie 2013.

Actualmente, unul din trei stagii nu corespunde standardelor în ceea ce privește condițiile de muncă sau conținutul didactic, conform unui sondaj recent al Eurobarometru (IP/13/1161). Multe dintre aceste stagii care nu corespund standardelor sunt utilizate de către angajatori pentru a înlocui locurile de muncă pentru începători.

Mai multe informaţii: http://ec.europa.eu/romania/news/04122013_incadrarea_in_munca_a_tinerilor_ro.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol