Au fost desemnate primele situri care vor purta marca patrimoniului european

Primele situri care vor primi noua Marcă a Patrimoniului European (MPE) au fost desemnate joi, 28 noiembrie, de juriul independent instituit de Comisia Europeană. Cele patru situri sunt: Parcul arheologic Carnuntum, cartier al unui oraș roman, reconstruit în Bad Deutsch-Altenburg, Austria; Casa medievală a breslelor din Tallinn, Estonia; Palatul Păcii din Haga, care împlinește 100 de ani și Lagărul Westerbork, un lagăr nazist de tranzit aflat de asemenea în Olanda, la Hooghalen.

În temeiul deciziei de instituire a mărcii și conform criteriilor sale, cinci state membre ale UE (Austria, Estonia, Danemarca, Luxemburg și Olanda) au fost alese în 2013 pentru a nominaliza situri. Ele au propus acordarea mărcii unui număr total de nouă situri1. Un juriu european format din 13 experți culturali independenți a evaluat apoi candidaturile pe baza criteriilor convenite, dintre care le amintim pe cele mai importante: semnificația europeană a sitului, activitățile propuse pentru punerea ei în valoare și gestionarea eficientă a sitului pentru a atrage interesul publicului.

Alte 18 state membre (Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania) vor putea nominaliza situri în 2014. Suedia, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda și Croația nu participă deocamdată, dar se vor putea alătura inițiativei la o dată ulterioară, dacă doresc acest lucru.

Mai multe informaţii: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-1068_en.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol