Guvernele ar trebui să ţină cont de factorii sociali atunci când îşi stabilesc politica economică

UE invită statele membre să dea o importanţă mai mare aspectelor sociale atunci când îşi elaborează bugetul. Comisia doreşte ca propunerile naţionale de buget să fie însoţite de un „tablou de bord” referitor la aspectele sociale.

Acesta ar urma să conţină 5 indicatori principali:

  • rata şomajului
  • procentul tinerilor care nu au un loc de muncă şi nici nu urmează o formă de învăţământ sau de formare profesională
  • venitul disponibil al gospodăriilor
  • inegalităţile sociale
  • rata riscului de sărăcie.

Priorităţi sociale, nu doar economice

Planul înaintat săptămâna trecută prevede o colaborare mai strânsă între guverne, pe de o parte, şi sindicate şi organizaţii patronale, pe de altă parte, în procesul de elaborare a politicilor economice.

Propunerea este una dintre măsurile menite să îmbunătăţească guvernanţa economică în urma crizei financiare.

Ea vine şi ca răspuns la concluziile unui summit european recent, în cadrul căruia liderii celor 28 de state membre au convenit asupra faptului că Uniunea Europeană trebuie să găsească modalităţi mai eficiente de a monitoriza condiţiile economice şi sociale actuale şi viitoare.

Planul va sta la baza discuţiilor despre dimensiunea socială a integrării economice în Europa, care vor fi incluse pe agenda unui summit european, programat la sfârşitul lunii octombrie.

Combaterea şomajului

Aproape un sfert din tinerii din zona euro nu au un loc de muncă. În practică, rata şomajului în rândul tinerilor variază foarte mult de la o ţară la alta.

Astfel, aceasta se ridică la 62,9% în Grecia, şi la numai 7,7% în Germania. Pentru a combate şomajul, UE vizează reducerea costurilor şi a obstacolelor cu care se confruntă tinerii care vor să-şi găsească un loc de muncă în altă ţară.

Se speră că noul „tablou de bord” va face posibilă identificarea în fază incipientă a potenţialelor probleme sociale şi va permite, implicit, luarea de măsuri preventive.

Dacă Parlamentul European şi guvernele naţionale aprobă acest plan, tabloul de bord al aspectelor sociale va deveni parte integrantă a procesului decizional economic începând cu anul viitor.

Mai multe informații:

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol