Filme cofinanţate de UE, la Festivalul de film de la Berlin

În perioada 10-20 februarie, la Festivalul de Film de la Berlin rulează 22 de filme cofinanţate de Uniunea Europeană. Cu această ocazie, Comisia îşi va prezenta noul program intitulat MEDIA Mundus.

Ce au în comun filmele “La vie en rose” (La Môme), “Vagabondul milionar” (Slumdog Millionaire) şi “Falsificatorii de bani” (Die Fälscher)?

Toate cele trei producţii europene s-au bucurat de un succes răsunător, au fost răsplătite cu premii Oscar şi … au beneficiat de finanţarea UE!

Prin intermediul programului MEDIA, Uniunea acordă un sprijin considerabil industriei cinematografice europene: 755 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013. Odată cu noul program MEDIA Mundus care îşi propune să încurajeze cooperarea internaţională în domeniul audiovizual, sprijinul se va extinde dincolo de frontierele Europei.

Beneficiind de un buget de 15 milioane de euro pe o perioadă de 3 ani, MEDIA Mundus încearcă să faciliteze intrarea filmelor europene pe pieţele internaţionale şi să îmbunătăţească distribuirea şi difuzarea acestora în lume, precum şi intrarea filmelor străine în Europa.

Obiectivul este de a le oferi spectatorilor varietate, de a promova diversitatea culturală şi de a spori competitivitatea sectorului audiovizual european.

De asemenea, noul program urmăreşte să-i ajute pe specialiştii în domeniu din UE şi din restul lumii să beneficieze de avantajele oferite de inovaţiile tehnologice care stimulează cererea de conţinut audiovizual (de exemplu, cinematografia digitală, video la cerere şi televiziunea prin internet).

MEDIA Mundus va finanţa proiecte care vizează crearea unor reţele internaţionale de profesionişti. Primele 34 de proiecte selectate au fost prezentate la Berlinale (Festivalul Internaţional de Film de la Berlin) de către comisarul european pentru educaţie şi cultură.

Printre acestea se numără PUENTES, un proiect care organizează întâlniri între producători europeni şi sud-americani şi TAP, un proiect care propune cursuri de formare producătorilor de filme independente din Europa, Canada şi SUA.

Fiecare proiect a primit între 14 000 şi 1 milion de euro. În a doua parte a anului 2011 va fi lansată o nouă cerere de propuneri.

Detalii despre programele MEDIA:
http://ec.europa.eu/culture/media/index_en.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol