Eurobarometru: Clujenii printre cei mai mulțumiți europeni de traiul urban

eurobarometru 1Din cele 83 de orașe europene analizate în Eurobarometrul Flash 419 pe tema “Percepțiilor privind calitatea vieții în orașele europene”, în România96% dintre clujeni sunt mulțumiți de viața pe care o duc în orașul lor, urmați de locuitorii din Piatra Neamț (93%) și de bucureșteni (doar 83%). Datele arată că părerea locuitorilor din aceste orașe e relativ stabilă de-a lungul timpului, de la ultimele studii efectuate în 2006 și 2012, deși ele indică o creștere ușoară a numărului locuitorilor satisfăcuți de calitatea vieții urbane, de exemplu, în București (de la 79% în 2006).

Privind aspectele favorabile ale traiului urban, studiul relevă faptul că magazinele generalesunt cele mai apreciate în toate cele trei orașe românești analizate (de 91% dintre respondenți în Cluj-Napoca, 85% în Piatra Neamț și 84% în București), urmate de spațiile publice în cazulBucureștiului (56%), facilitățile destinate sportului pentru Cluj (74%) și școlile publice în orașul Piatra Neamț (72%). La polul opus, locuitorii celor trei orașe consideră în unanimitate căserviciile medicale contribuie cel mai puțin la confortul urban din orașul lor (50% pentru locuitorii din Cluj, 41% pentru cei din Piatra Neamț și 40% pentru cei din București).

Totodată, studiul indică o creștere spectaculoasă (+25 puncte procentuale) a nivelului de satisfacție a locuitorilor din Cluj-Napoca aflați în căutarea unui loc de muncă, în comparație cu 2012. Astfel, 67% dintre clujenii intervievați declară că în prezent este ușor să găsești un loc de muncă în propriul oraș, comparativ cu 48% dintre bucureșteni și 21% dintre locuitorii din Piatra-Neamț. Clujul se poziționează, de altfel, pe locul doi la nivel european în această privință.

Mai mult de jumătate dintre locuitorii din Piatra Neamț (60%) apreciază că este ușor să găsești o locuință bună la prețuri rezonabile, în timp ce bucureștenii și clujenii afirmă acest lucru în proporții de doar 42%, respectiv 44%. Piatra Neamț se plasează astfel pe locul opt în clasamentul european privind acest aspect.

Marea majoritate a locuitorilor din cele 3 orașe apreciază că prezența cetățenilor străini e benefică pentru orașul lor, Clujul conducând (cu o percepție pozitivă de 91%) atât în clasamentul orașelor românești, cât și al celor europene în general.  De asemenea, el este clasat pe locul 2 la nivel european în ce privește aprecierea pozitivă a nivelului de integrare al străinilor în viața orașului (73%).

A fost analizat și gradul de siguranță resimțit de către locuitorii celor  trei orașe românești. Astfel, 92% dintre clujeni afirmă că se simt în deplină siguranță în orașul lor, urmați de nemțeni (88%) și bucureșteni (doar 61%). Din nou, Cluj-Napoca se plasează printre orașele din vârful clasamentului în termeni de siguranța cetățenilor (locul 10). În ce privește gradul de încredere în locuitorii propriului oraș, marja de apreciere pozitivă se înscrie între 70% pentru Cluj și 37% pentru București, Piatra Neamț situându-se mai aproape de primul decât de al doilea în acest sens (cu 67%).

Pe ansamblu, locuitorii din toate cele 3 orașe plasează serviciile de sănătate pe primul loc al preocupărilor lor (înregistrând procente între 55 și 61%), sistemul de învățământ fiind clasat pe locul 3 peste tot în respectivul top (cu procente între 39 și 41%). Locul 2 este diferit în fiecare oraș, și anume: poluarea aerului în București (45% din locuitori), infrastructura rutieră în Cluj (47%) și șomajul în Piatra Neamț (48%).

Context

Eurobarometrul Flash 419 pe tema “Percepțiilor privind calitatea vieții în orașele europene” este al cincilea studiu de acest tip. El se concentrează pe analiza calității infrastructurii și serviciilor, oportunităților de ocupare a forței de muncă, situației locuințelor, gradului de integrare a cetățenilor străini, gradului de siguranță și de poluare, disponibilității spațiilor verzi și a gradului de curățenie. Datele pentru ediția curentă au fost culese în perioada mai-iunie 2015.

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol