Erasmus+: Împrumuturi pentru masterate în Marea Britanie

Erasmus+: Împrumuturi pentru masterate în Marea BritanieStudenții români care doresc să urmeze un curs de master în Marea Britanie pot beneficia de împrumuturi, garantate de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, în cadrul acordului semnat marți, 25 octombrie de compania Future Finance și Fondul European de Investiții (FEI).

Acest accord, cu o valoare totală de 40 de milioane de euro, va oferi sprijin financiar studenților din Regatul Unit care urmează studii de masterat într-una dintre cele 33 de țări incluse în programul Erasmus+   sau studenților din țările respective care aleg să urmeze cursurile unui program de masterat în Marea Britanie.

Astfel, studenții pot primi un împrumut de până la 12.000 de euro pentru un masterat de un an și de maximum 18.000 de euro pentru un curs cu durata de doi ani. Împrumuturile vor fi oferite în condiții avantajoase, respectiv nu vor fi solicitate garanții din partea studenților sau a părinților, rata dobânzii va fi una rentabilă și va exista o opțiune de rambursare cu întârziere.

Context

Sistemul de garantare a împrumuturilor Erasmus+ pentru masterat a fost lansat la începutul anului 2015 de Comisia Europeană și de FEI printr-o invitație de aderare adresată băncilor. Sistemul va primi peste 500 de milioane de euro de la bugetul programului Erasmus+, sumă care va contribui la strângerea unui fond de împrumuturi de până la 3 miliarde de euro destinat tinerelor talente ale Europei.

În total, sistemul vizează să sprijine 200.000 de studenți care doresc să obțină o diplomă de Master în străinătate.

Depunerea candidaturii pentru obținerea unui împrumut pentru un master în străinătate

Pentru a vă depune candidatura, adresați-vă băncilor naționale sau agențiilor de împrumut pentru studenți participante.

MicroBank (banca socială din cadrul Caixa) din Spania este prima instituție bancară care a oferit împrumuturi Erasmus+ pentru masterat în 2015. Începând din iunie 2016, Banque Populaire și Caisse d’Epargne din Franța (ambele parte a grupului BPCE) au început să acorde împrumuturi Erasmus+ pentru masterat garantate de UE.

În septembrie 2016 li s-a alăturat Future Finance Loan Corporation (din Irlanda) pentru studenții la master care vin în/pleacă din Regatul Unit.

Toate băncile vizează, în egală măsură, studenții care pleacă în/vin din străinătate pentru a urma un program de master, iar cererile trebuie adresate direct acestora.

Studenții trebuie să depună cererea la o sucursală a băncilor sau on-line, împreună cu următoarele documente:

  • ultima diplomă obținută
  • chitanța pentru taxa de înscriere SAU un document prin care să dovediți înscrierea și care să menționeze costul programului de masterat

Informații suplimentare

Pentru termenii și condițiile de acordare a împrumuturilor Erasmus+, vă rugăm să consultați următoarele site-uri:

Mai multe informații despre împrumuturile Erasmus+ pentru masterat.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol