Drepturile consumatorilor europeni: clauze contractuale mai clare la închirierea de autovehicule

Începând cu luna iulie, în cazul închirierii de autovehicule, cetățenii europeni vor beneficia de clauze contractuale mai clare cu privire la politicile în domeniul asigurărilor și la opțiunile de realimentare a rezervorului, de o rezolvare mai echitabilă a despăgubirilor pentru daune și de o transparență sporită a prețurilor.

Cinci mari societăți de închirieri auto au convenit să își revizuiască în mod semnificativ practicile față de consumatori datorită unei acțiuni comune întreprinse de Comisia Europeană și de autoritățile naționale de resort. Companiile și-au luat angajamentul de a alinia mai bine practicile curente de închiriere a unui autovehicul la cerințele legislației în materie de protecție a consumatorilor, stabilite de normele UE privind drepturile consumatorilorpracticile comerciale neloiale și clauzele contractuale abuzive.

Principalele îmbunătățiri asumate se referă la:

– transparența închirierii de autovehicule online;

– informațiile privind asigurarea facultativă și produsele de asigurare;

– politica transparentă în domeniul combustibililor;

– procese mai clare și mai echitabile de inspecție a vehiculelor;

– perceperea unor costuri suplimentare de la clienți.

De exemplu: un consumator a închiriat un autovehicul și a plătit o garanție de 600 EUR. În perioada de închiriere a autovehiculului, o persoană a zgâriat mașina, cauzând prejudicii minore, estimate la mai puțin de 100 EUR. Atunci când a returnat autovehiculul, clientului i s-a facturat suma totală a garanției, agentul de închirieri explicând că acest lucru era prevăzut în clauzele și condițiile contractului. Companiile de închiriere de automobile s-au angajat să nu le perceapă consumatorilor costuri disproporționate.

Propunerile vor fi puse în aplicare gradual de către companii, majoritatea lor urmând a fi finalizate până la sfârșitul anului 2015.

Unele chestiuni nesoluționate vor trebui să fie monitorizate în continuare, în special în ceea ce privește:

  • răspunderea consumatorilor pentru daunele produse de alte persoane;
  • practicile brokerilor și intermediarilor;
  • limba în care clauzele și condițiile ar trebui să fie prezentate la închirierea de autovehicule în alt stat membru;
  • acoperirea oferită prin asigurarea prevăzută în pachetele de închirieri de autovehicule și alternativele de asigurare existente pe piață.

Context

Decizia adoptării de măsuri a fost luată ca urmare a creșterii constante a numărului reclamațiilor formulate de consumatori cu privire la serviciile de închirieri auto în cazul în care un autovehicul este închiriat în altă țară – de la aproximativ 1.050 de cazuri în 2012, la peste 1.750 în 2014, potrivit rapoartelor de la Centrele europene pentru consumatori.

O mai bună informare a consumatorilor și sporirea încrederii în sectorul închirierilor de autovehicule ar putea contribui la o rată anuală de creștere de 3-4 % a acestui sector în următorii doi ani, în Europa.

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol