Dezbaterea ”Sunt cetățean European. Particip și la ce-mi folosește” – Beclean, 20 iunie 2013

25 de tineri din județele Maramureș și Bistrița-Năsăud vor discuta despre drepturile cetățenilor și viitorul nostru în UE, la finalul Campaniei pe Facebook ”Sunt cetățean European. Particip și la ce-mi folosește”:
http://www.facebook.com/groups/SuntCetateanEuropean/

Dezbaterea este organizată de Centrul Europe Direct Maramureş și Centrul Europe Direct Bistriţa, la Beclean, judeţul Bistrița-Năsăud, în data de 20 iunie 2013. Evenimentul este dedicat Anului European al Cetățenilor și marchează finalul Campaniei pe Facebook ”Sunt cetățean european. Particip și la ce-mi folosește”, derulată de cele 2 centre în parteneriat de Rețea Europe Direct, în perioada aprilie – iunie 2013.

Întâlnirea este destinată elevilor de nivel liceal din cele două județe (Maramureș și Bistrița-Năsăud) pentru a purta un dialog pe teme legate de drepturile noastre de cetățeni europeni, cum ne putem bucura de ele, care este impactul lor și de ce este vitală implicarea noastră în existența democratică a Uniunii Europene. Scopul este de a încuraja dialogul şi dezbaterea pe teme de actualitate în rândul tinerilor, precum și de a dezvolta parteneriate între tinerii din cele două județe.

12 elevi din cadrul Consiliului Local al Tinerilor Baia Mare și 1 tânăr jurnalist local au fost invitați de Centrul Europe Direct Maramureș să participe la dezbatere, având în vedere implicarea lor activă în discuțiile din Grupul pe Facebook ”Sunt cetățean european” și participarea la activitățile derulate de Centrul Europe Direct Maramureș și Consiliul Local al Elevilor coordonat de Primăria Baia Mare.

Nr. crt.

Nume, Prenume

Instituția

1.

Iulia Patricia Ciolte

Elev, Col. Naț ”Gh.

Șincai” Baia Mare, cl. a X-a E

2.

Mădălina Pop

Elev, Col. Ec. ”N. Titulescu” Baia Mare, cl. a XI-a I

3.

Andra Pop

Elev, Col. Naț. ”Gh. Șincai” Baia Mare, cl. a X-a C

4.

Ana Hofer

Elev, Col. Naț. ”Gh. Șincai” Baia Mare, cl.

5.

Iulia Molnar

Elev, Col. Ec. ”N. Titulescu” Baia Mare, cl. a XII-a G

6.

Ramona Vinț

Elev, Col. Naț. ”Gh. Șincai” Baia Mare, cl. a X-a D

7.

Mădălina Tămaș

Elev, Col. Naț. ”M. Eminescu”

Baia Mare, cl. a X-a E

8.

Avram Diana

Elev, Col. Naț. ”Gh. Șincai” Baia Mare, cl. a ….

9.

Roxana Bonte

Elev, Col. Ec. ”N. Titulescu” Baia Mare, cl. a IX-a A

10.

Dănuț Pop

Elev, Seminarul Teologic Ortodox Baia Mare, cl. a X-a B

11.

Vlad Pop

Elev, Col. Ec. ”N. Titulescu” Baia Mare, cl. a X-a D

12.

Maria Stoica

Jurnalist,

Graiul Maramureșului

13.

Angela Mureșan

Centrul Europe Direct Maramureş

14.

Radu Big

Fundația CDIMM Maramureș

15.

Mirel Mihali

Centrul Europe Direct Maramureş

16.

Margareta Căpîlnean

Centrul Europe Direct Maramureş

Centrul Europe Direct Bistrița a invitat la eveniment 13 elevi din cadrul Clubului ”Antreprenor junior” Bistrița care de asemenea, s-au implicat activ în campanie și în acțiunile Centrului.

Despre Campania pe Facebook

Pe parcursul celor 2 luni de campanie on-line ”Sunt cetățean european. Particip și la ce-mi folosește”, în Grupul creat pe Facebook s-au înscris în jur de 700 de membri din cele două județe, dar și din alte zone din țară.

Temele de discuție au fost diverse, atât despre drepturile noastre, cât și din sfera preocupărilor actuale ale tinerilor și ale societății. Vă prezentăm câteva dintre subiectele abordate și opinii exprimate pe grup:

· Rolul tinerei generații în producerea de schimbări pozitive în societate: ”Cred că noua generație ar trebui să se implice activ și să nu se tot plângă de ceea ce se petrece în jurul nostru, pentru că dacă nimeni n-o să acționeze niciodată, lucrurile vor rămâne la fel…”

· Efectele pozitive și negative ale aderării României la UE

· România și UE. Păstrarea identității naționale și promovarea valorilor autohtone versus imaginea negativă a țării noastre în UE: ”Promovăm România când avem talente, promovăm România când avem rezultate obținute de tinerii aflați în străinătate, îmbunătățim imaginea țării când demonstrăm că România are valori. Schimbăm imaginea țării demonstrând ceea ce suntem, ceea ce putem fi.”

· Cetăţenia europeană în trecut şi în viitor, dezbătând şi comportamentul tuturor cetăţenilor europeni.

· Tinerii: Studiile în străinătate și integrarea pe piața muncii

· Protecţia mediului şi gestionarea deșeurilor: ”România trebuie să țină pasul cu lumea civilizată, e necesar să învățăm din experiența altor state…”. ”…Plasticul trebuie neapărat înlocuit cu plastic biodegradabil sau produsele trebuie reproiectate pentru ca după folosire să se poată recicla”.

· Regionalizarea: ”Trebuie foarte bine stabilite prioritățile, să învățăm să lucrăm în echipă și să trecem peste orgolii, altfel vor apărea și mai multe conflicte care poate vor duce la formarea unor grupuri individualiste”.


· Drepturi fundamentale – drepturi europene: ”Mai presus de drepturile de cetățean european sunt drepturile omului, iar mulți dintre noi nu ne cunoaștem cu adevarat aceste drepturi.”

Dreptul la educație

Demnitate umană – aplicarea de pedepse fizice copiilor

Nediscriminare: pe baza de etnie, religie, sex, situaţie socială și materială etc.

Dreptul la odihnă și timp liber

Dreptul la libera exprimare

Dreptul la un mediu curat

Dreptul la cultură: ”Europa este continentul cu cele mai diversificate spaţii cultural-artistice din lume, ceea ce face ca UE să fie cea mai populară destinaţie turistică (turismul contribuie în mod semnificativ la creşterea economică)”.

· Drepturi specifice.

Libera circulație în UE – Avantaje și dezavantaje. ”Mobilitatea forţei de muncă a luat amploare din momentul în care a devenit posibil să trecem graniţele ţărilor membre UE (libera circulaţie turistică, de afaceri, pentru muncă sau schimbarea domiciliului) doar cu câteva acte. Avantajul acestei mobilităţi (ocupaţională, cât şi cea geografică) este că se pot câştiga multe lucruri în urma unei perioade de studii sau de lucru în străinătate: o schimbare adevărată a mediului profesional, noi orizonturi personale, contacte zilnice cu o altă cultură, posibilitatea ideală de a învăţa o limbă străină, şansa de a studia sau de a lucra împreună cu persoane de formaţie diferită, schimb de idei şi compararea experienţelor.

Dreptul de a munci in UE

Dreptul de a beneficia pe teritoriul unui stat terţ de protecţie consulară din partea autorităţilor diplomatice

Dreptul de a studia oriunde in UE: ”Studiile în afara țării indiferent de instituția de învățământ/profil/poziție geografică oricum au un beneficiu și mereu avem de învățat din aceasta. Este o experiență prin care putem învăța, putem percepe lumea din alt punct de vedere, și prin care ne putem schimba. Însă, chiar dacă optăm pentru studiile peste hotare, nu înseamnă că uităm de unde am provenit și trebuie să ne întoarcem în țară pentru a contribui la dezvoltarea acesteia.”

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol