Consultare publică privind dispozițiile referitoare la ora de vară

În urma cererilor primite din partea cetățenilor, a Parlamentului European, și a anumitor state membre ale UE, Comisia a decis să analizeze modul de funcționare al dispozițiilor actuale privind ora de vară și să evalueze dacă acestea ar trebui modificate.

În acest context, Comisia dorește să afle care sunt punctele de vedere ale cetățenilor europeni, ale părților interesate și ale statelor membre privind dispozițiile în vigoare ale UE referitoare la ora de vară și cu privire la eventuale modificări ale acestora.

Consultarea publică este deschisă până în data de 16 august și este disponibilă online.

Chestionarul on-line este disponibil în toate limbile oficiale ale UE (cu excepția limbii irlandeze), iar răspunsurile pot fi formulate în oricare dintre acestea. Sunteți rugați însă să răspundeți în limba engleză, pe cât posibil.

Puteți întrerupe și relua oricând completarea chestionarului. Odată ce ați trimis răspunsurile, puteți să descărcați o copie a contribuției dumneavoastră.

Puteți să încărcați documente, cum ar fi un document de poziție, sau să le trimiteți pe adresa de contact.

Dispozițiile UE privind ora de vară

În UE, dispozițiile privind ora de vară prevăd ca ora să fie schimbată de două ori pe an, pentru a se ține seama de evoluția tiparelor de lumină naturală și pentru a profita de lumina zilei într-o anumită perioadă de timp.

Majoritatea statelor membre ale UE au o lungă tradiție privind ora de vară, dintre care majoritatea datează deja din timpul Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial sau de la criza petrolului din anii 1970. La momentul respectiv, dispozițiile referitoare la ora de vară aveau drept scop economia de energie. Cu toate acestea, au existat și alte motivații, cum ar fi siguranța rutieră, prelungirea timpului dedicat activităților recreative seara sau, pur și simplu, alinierea practicilor naționale la cele ale țărilor învecinate sau ale principalilor parteneri comerciali.

Alte detalii și chestionarul pot fi consultate pe pagina dedicată consultării

 

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol