Consultare publică: Legislația europeană actuală privind pesticidele și reziduurile de pesticide

Prin această consultare, Comisia Europeană dorește să colecteze părerile cetățenilor cu privire la legislația europeană actuală privind pesticidele și reziduurile de pesticide. Mai exact, CE dorește să afle care sunt punctele forte și punctele slabe ale legislației și ce percepție au europenii despre protecția sănătății umane și animale și a mediului.

Termen de participare: 12 februarie 2018

Grup-țintă: Cetățenii din interiorul și din afara UE.
În paralel, CE a lansat un alt chestionar dedicat părților interesate a căror activitate vizează pesticidele și reziduurile de pesticide. Dacă doriți să răspundeți în numele unei asociații la chestionarul dedicat părților interesate din domeniu, accesați chestionarul relevant.

Ce sunt pesticidele? Pesticidele sunt produse care împiedică, distrug sau controlează anumite organisme dăunătoare sau boli. Ele sunt utilizate în principal în agricultură pentru a proteja plantele de insecte, buruieni, ciuperci etc. Cea mai importantă parte a unui pesticid este substanța activă. La fel ca și la medicamentele de uz uman, substanța activă este principalul element care produce efectul dorit. Substanța activă poate fi chimică sau (micro)biologică. Din 2011, Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 (așa-numitul Regulament privind pesticidele) reglementează aprobarea substanțelor active și introducerea pesticidelor pe piață. Detalii pe paginile de internet ale Comisiei Europene dedicate pesticidelor.
Ce sunt reziduurile de pesticide? Reziduurile de pesticide sunt urmele de pesticide care rămân uneori în alimente și furaje. Pentru fiecare pesticid a fost stabilită o limită maximă de reziduuri (LMR) – cantitatea maximă de pesticid care are voie să rămână într-un produs. Regulamentul (CE) nr. 396/2005 (așa-numitul Regulament privind reziduurile de pesticide) a intrat în vigoare în 2008. De atunci, acesta reglementează și armonizează stabilirea limitelor maxime de reziduuri în UE. Detalii pe paginile de internet ale Comisiei Europene dedicate reziduurilor de pesticide.
Punerea în aplicare a normelor prevăzute de Regulamentele privind pesticidele și reziduurile de pesticide implică mai multe autorități: guvernele statelor membre ale UE, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Comisia Europeană.
Punerea pe piață a unui pesticid se face în două etape:
1. Substanța activă trebuie aprobată la nivelul UE.
2. Producătorul pesticidului care conține respectiva substanță activă poate solicita autorizarea de comercializare a produsului în diferitele state membre.
În paralel, dacă este cazul, se stabilesc limitele maxime de reziduuri ale pesticidului în cauză, la nivelul UE. Pentru culturile din afara UE, limitele maxime de reziduuri se stabilesc la cererea țării exportatoare.
  1. Nu există încă păreri pentru acest articol