Comisia Europeană vs. Google

Antitrust: Comisia Europeană vs. GoogleComisia Europeană a transmis companiei Google obiecțiile sale privind favorizarea sistematică a propriului serviciu de comparare a prețurilor în rezultatele oferite de motoarele de căutare. De asemenea, Comisia a deschis oficial o anchetă referitoare la sistemul mobil de operare Android.

Comisarul UE responsabil cu politica în domeniul concurenței, Margrethe Vestager, a declarat: „Obiectivul Comisiei este acela de a aplica normele antitrust ale UE astfel încât să se asigure că societățile care desfășoară activități în Europa, indiferent în ce țară își au sediul, nu împiedică în mod artificial accesul consumatorilor europeni la o ofertă cât mai diversificată și nu frânează inovarea.”

Potrivit comunicării ce conține obiecțiile Comisiei, Google a abuzat de poziția sa dominantă pe piețele serviciilor de căutare generală pe internet din Spațiul Economic European (SEE), prin plasarea pe primele locuri a propriului serviciu (Google Shopping) în cadrul paginilor de căutare generală, deviind astfel în mod artificial traficul dinspre serviciile concurente.

În ceea ce privește ancheta antitrust, aceasta va examina în principal dacă Google a încheiat acorduri anticoncurențiale sau a abuzat de o posibilă poziție dominantă în domeniul sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor pentru dispozitive mobile inteligente, în detrimentul consumatorilor și dezvoltatorilor de servicii și produse inovatoare.

Compararea prețurilor

Produsele de comparare a prețurilor oferă consumatorilor posibilitatea de a căuta produse pe site-urile de cumpărături online și de a compara prețurile între mai mulți vânzători. Concluzia preliminară a anchetei deschise în noiembrie 2010 de Comisie este că, Google acordă un tratament preferențial sistematic propriului său produs de comparare a prețurilor (numit în prezent „Google Shopping”) în cadrul paginilor sale cu rezultate ale căutării generale, de exemplu prin afișarea mai vizibilă a Google Shopping. Astfel, este posibil ca Google să devieze în mod artificial traficul dinspre serviciile concurente de comparare a prețurilor, afectând capacitatea acestora de a concura pe piață. Comisia este preocupată de faptul că utilizatorii nu văd neapărat rezultatele cele mai relevante ale căutărilor lor, ceea ce este în detrimentul consumatorilor și frânează inovarea. Opinia preliminară a Comisiei este că pentru a remedia acest tip de comportament, Google ar trebui să aplice același tratament atât propriului serviciu de comparare a prețurilor, cât și serviciilor echivalente ale concurenței. Google are acum posibilitatea să răspundă Comisiei în termen de zece săptămâni și apoi să solicite o audiere oficială. Comisia consideră că, în ansamblu, propunerile de angajament anterioare prezentate de Google nu au fost suficiente pentru a răspunde preocupărilor sale în materie de concurență.

Mai multe detalii privind comunicarea obiecțiunilor transmisă de Comisie în legătură cu serviciile de comparare a prețurilor pot fi consultate aici.

Android

Din 2005, Google conduce dezvoltarea sistemului de operare mobil Android. Android este un sistem cu sursă deschisă, ceea ce înseamnă că poate fi folosit și dezvoltat în mod liber de oricine. Majoritatea producătorilor de telefoane inteligente și de tablete utilizează sistemul de operare Android în combinație cu o serie de aplicații și servicii aflate în proprietatea Google. Acești producători încheie acorduri cu Google pentru a obține dreptul de a instala aplicații Google pe dispozitivele lor Android. Ancheta aprofundată efectuată de Comisie va analiza în principal dacă Google a încălcat normele antitrust ale UE prin împiedicarea dezvoltării și a accesului pe piață al sistemelor de operare, aplicațiilor și serviciilor mobile concurente, în detrimentul consumatorilor și al dezvoltatorilor de servicii și produse inovatoare.

Mai multe detalii privind comunicarea obiecțiunilor transmisă de Comisie în legătură cu serviciile de comparare a prețurilor pot fi consultate aici.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol