Comisia Europeană a aprobat planurile României de a compensa parțial întreprinderile mari consumatoare de energie

În conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, Comisia Europeană a aprobat planurile României de a compensa parțial întreprinderile mari consumatoare de energie pentru creșterea prețurilor la energia electrică generată de costurile emisiilor indirecte, în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).
Sistemul va acoperi perioada 2019-2020, având un buget provizoriu de aproximativ 291 de milioane de euro (1,397 miliarde RON).
🏭📊Măsura va aduce beneficii întreprinderilor active în România în sectoarele care se confruntă cu costuri semnificative ale energiei electrice și care sunt deosebit de expuse concurenței internaționale. Compensația va fi acordată societăților eligibile, prin rambursarea parțială a costurilor indirecte generate de ETS.
💬Ce este sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii? Este piatra de temelie a politicii UE de combatere a schimbărilor climatice și instrumentul cel mai important de reducere a gazelor cu efect de seră într-o manieră eficientă din punct de vedere al costurilor. Sistemul este prima și cea mai mare piață mondială de emisii de carbon.
Sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii:
🔹funcționează pentru toate statele membre plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia
🔹limitează emisiile a peste 11.000 de instalații mari consumatoare de energie (centrale electrice și platforme industriale) și liniilor aeriene care operează între state
🔹acoperă în jur de 45% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE.
ℹ️Pentru mai multe informații despre acest sistem accesează: https://ec.europa.eu/clima/policies/ets_ro

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol