Combaterea fraudei fiscale: 75% dintre cetățeni doresc ca UE să facă mai mult

Conform unui sondaj Eurobarometru, comandat în 2016 de Parlamentul European,  75% dintre europeni cred că Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult în combaterea fraudei fiscale. Lupta pentru o impozitare corectă în UE a fost un punct important pe ordinea de zi a Parlamentului European cu mult timp înainte de revelațiile LuxLeaks și Panama papers. Încă de la începutul crizei financiare și economice, deputații europeni a insistat pentru o mai mare transparență și eliminarea practicilor fiscale necinstite. (Detalii găsiți în Dosarul privind activitatea Parlamentului în domeniu)

După scandalul LuxLeaks, deputații europeni au instituit o comisie specială pentru deciziile fiscale. În raportul final, adoptat în plen în iulie 2016, a doua comisie specială cere un registru UE cu beneficiarii veritabili ai companiilor, o listă neagră a paradisurilor fiscale și acțiuni împotriva regimurilor fiscale favorabile pentru brevete.

Comisia de anchetă „Panama papers” își va începe activitatea în toamna acestui an și va evalua felul în care Comisia Europeană și statele membre combat spălarea banilor și evaziunea fiscală. Deputații europeni vor începe să lucreze în toamnă și asupra regulilor de transparență publică pentru multinaționale.

Dintre românii care au participat la sondaj, 79% consideră că Uniunea Europeană ar trebui să facă mai mult în combaterea fraudei fiscale.

Sondajul a fost realizat cu participarea a 27.969 de oameni, din toate cele 28 de state membre UE, în perioada 9-18 aprilie. A fost organizat în așa fel încât să fie reprezentativ pentru toată populația ca întreg.

Detalii: Website-ul Parlamentului European

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol