Cercetarea UE în domeniul cancerului de sân vizează tratamentul personalizat

În prezent, în majoritatea țărilor dezvoltate, una din opt femei este supusă riscului de a fi diagnosticată cu cancer de sân pe durata vieții. Creșterea sprijinului pentru depistarea timpurie, pentru tratamente mai eficiente și pentru o mai bună îngrijire paliativă au fost subiectele principale ale Lunii sensibilizării cu privire la cancerul de sân, acțiune desfășurată în luna octombrie a acestui an. Un domeniu de cercetare promițător care a fost abordat într-o serie de proiecte de cercetare finanțate de UE este medicina personalizată – adaptarea tratamentului la circumstanțele și la condițiile specifice unui pacient.

Proiectul TRANSBIG, finanțat de UE, a realizat o legătură mai strânsă între activitatea de laborator și tratament prin intermediul cercetării translaționale, a declarat doamna Fatima Cardoso, directoarea științifică a Centrului Clinic Champalimaud din Lisabona, Portugalia: „TRANSBIG a contribuit la reducerea fragmentării cercetării translaționale în domeniul cancerului de sân prin intensificarea relațiilor dintre cercetătorii europeni de vârf în domeniu. El a condus, de asemenea, la lansarea cu succes a ceea ce se consideră a fi unul dintre cele mai inovatoare trialuri în domeniul cancerului de sân din ultimul deceniu.”

Rezultatele trialului, cunoscut sub acronimul MINDACT, vor fi disponibile în 2015. În cadrul trialului se investighează dacă analiza genomică poate ajuta medicii să ia decizii mai corecte cu privire la posibilitatea ca pacienții să nu mai fie supuși chimioterapiei ulterioare intervențiilor chirurgicale pentru cancer de sân.

Trialurile clinice au demonstrat că chimioterapia, deși este eficace, poate conduce la cancere secundare, la afecțiuni ale cordului, la menopauză precoce și la funcții cognitive diminuate. Toate acestea în condițiile în care se estimează că o proporție substanțială de pacienți cu cancer de sân în stadiu timpuriu sunt supratratați, afirmă doamna Cardoso. MINDACT poate însemna evitarea chimioterapiei în cazul a 10 – 20% dintre pacienți.

În MINDACT au fost înscrise peste 6 600 de femei din 9 țări, studiul fiind condus de Organizația europeană pentru cercetarea și tratamentul cancerului (European Organisation for the Research and Treatment of Cancer – EORTC) și conceput în colaborare cu Grupul internațional pentru cercetarea cancerului de sân (Breast International Group – BIG), coordonatorul proiectului TRANSBIG.

Alte proiecte UE de cercetare în domeniul cancerului de sân includ EPIC, în cadrul căruia s­a studiat modul în care modificările regimului alimentar ar putea să prevină cancerul de sân. Proiectele CareMore și CTCTRAP urmăresc obținerea de informații privind celulele tumorale circulante și ADN-ul din sânge, pentru a ghida diagnosticarea timpurie și tratamentul femeilor cu cancer de sân metastatic. Totodată, ASSURE urmărește să identifice metodele de ajustare a screeningului cancerului de sân la necesitățile individuale și să dezvolte alternative la mamografie – metodă inadecvată pentru depistarea cancerului la femeile cu sâni denși.

În cadrul unui alt proiect, RATHER, se urmărește identificarea unor noi tratamente și a unor tehnici de diagnosticare individualizate pentru femeile cu cancer de sân triplu-negativ și lobular invaziv. Aceste cancere sunt dificil de tratat, pentru ele neexistând în prezent tratamente țintite. În final, în cadrul proiectului MERIT se urmărește dezvoltarea unei metode de tratament a cancerului de sân triplu-negativ cu vaccinuri ARN individualizate, care sunt unice pentru fiecare pacient.

Context

Cancerul de sân continuă să fie cel mai frecvent tip de cancer pe plan mondial, determinând decesul mai multor femei decât orice alt tip de cancer. În UE, în 2012, un număr record de femei, 364 449, au fost diagnosticate cu această boală. UE a investit 160 de milioane de euro în cercetarea cancerului de sân din 2007 până în 2013, iar sprijinul va continua prin intermediul programului Orizont 2020, noul program de cercetare și inovare pentru perioada 2014-2020.

La data de 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeană a lansat un nou program de cercetare și inovare, denumit Orizont 2020. În cursul următorilor șapte ani, aproape 80 de miliarde de euro vor fi investite în proiecte de cercetare și inovare, pentru a sprijini competitivitatea economică a Europei și pentru a extinde frontierele cunoașterii umane. Bugetul UE pentru cercetare este dedicat în principal îmbunătățirii vieții cotidiene în domenii precum sănătatea, mediul, transporturile, alimentele și energia.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol