Ce a făcut Parlamentul în 2012: perspectiva primei părți a anului

În prima parte a anului 2012, Parlamentul European a respins un acord comercial internațional controversat și a lucrat asupra unor propuneri ambițioase pentru redresarea economiei – de la reguli mai stricte privind deficitele până la introducerea unei taxe pe tranzacțiile financiare și o limită asupra bonusurilor bancherilor. Detalii:

  • Deputaţii europeni au votat cu majoritate largă împotriva acordului ACTA după câteva luni de proteste. Cei care se opuneau acordului susțineau că acesta ar favoriza interesele marilor companii în detrimentul drepturilor cetățenilor. Respingerea acordului de către Parlamentul European face ca acordul să nu poată intra în vigoare în UE.
  • Parlamentul European a mai lucrat și asupra unor propuneri ambițioase pentru redresarea economiei: măsuri de frânare a deficitului și datoriilor în țările UE care pierd controlul și consolidarea disciplinei financiare în zona euro.
  • Deputaţii europeni au abordat o propunere de directivă de dorește stabilizarea pieței creditelor ipotecare. Socialistul spaniol Antolín Sànchez Presedo, raportor la Parlament, dorește o mai bună protecție a consumatorilor și standarde europene noi.
  • Bancheri au bonusuri care pot fi de zece ori mai mari decât salariile lor. Deputaţii europeni doresc limitarea bonusurilor la salariul pe un an. Acestea se bazează pe estimarea performanței și nu pe performanța însăși, de aceea încurajează riscurile excesive.
  • Majoritatea deputaţilor europeni sprijină introducerea unei taxe pe tranzacțiile financiare pentru descurajarea speculațiilor, fără afectarea economiei reale.
  • O propunere de reglementare a agențiilor de evaluare a creditelor și reducere a încrederii în aceste evaluări a fost aprobată de comisia pentru afaceri economice. Noile reguli ar trebuie să aducă mai multă responsabilitate, transparență și independență.
  • Parlamentul European a aprobat noi reguli pentru reducerea birocrației și prevenirea fraudei în transportul rutier. Acestea vor permite introducerea tahografelor, capabile să monitorizeze timpul petrecut de șoferul unui camion la volan.
  • În curând, disputele între consumatori și companii vor putea fi rezolvate fără procese la tribunal. Comisia pentru piața internă a adoptat două rapoarte cu propuneri în acest sens.
  • Folosirea unui telefon mobil și a unei tablete în altă țară UE este mai ieftină de la 1 iulie 2012, grație unui acord la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul de Miniștri.
  • Victimele infracțiunilor vor beneficia de aceleași drepturi de bază în toată Uniunea. Două comisii parlamentare au spus că aceste victime au dreptul la o evaluare individuală.
  • Parlamentul European a adoptat o rezoluție care cere ca regulile privind bunăstarea animalelor să fie mai bine implementate în UE și ca cei care nu le respectă să fie pedepsiți.

Sursa: Biroul Parlamentului European în România, http://www.europarl.ro/view/ro/index.html

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol