Campanie privind schimbările climatice: „O lume care vă place. Și clima care vă place”

Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, a lansat o campanie paneuropeană de comunicare, în colaborare cu mai mult de 70 de organizații din întreaga Europă. Având sloganul „O lume care vă place. Și clima care vă place”, campania vizează să aducă soluții practice în centrul dezbaterilor pe tema schimbărilor climatice și să demonstreze că acțiunile în domeniul climatic pot să crească bunăstarea și să aducă beneficii economice cetățenilor europeni.

Axată pe un site internet care va fi disponibil în curând în toate cele 23 de limbi oficiale ale UE, campania este concepută ca o platformă de participare unde persoanele, întreprinderile și grupările locale vor putea să încarce, să promoveze și să dezbată soluții pentru reducerea emisiilor de carbon și să participe la un concurs paneuropean al cărui scop este identificarea celei mai bune și originale dintre aceste soluții.

Parteneriatele cu organizații similare reprezintă o parte centrală a campaniei. Mai mult de 70 de organizații, printre care se numără asociații de întreprinderi, universități, organizații neguvernamentale și instituții guvernamentale, sunt deja parteneri de campanie confirmați. Se are în vedere înscrierea mai multor parteneri pe măsură ce campania evoluează.

Context

Campania se va desfășura până la sfârșitul anului 2013 și urmărește să valorifice soluțiile rentabile existente pentru atingerea obiectivului UE de reducere cu 80-95% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050.

Aceasta reprezintă o continuare a comunicării Comisiei din martie 2011, intitulată „Foaie de parcurs pentru trecerea la o economie cu emisii scăzute de carbon”, care stabilește modalitățile de realizare a unor reduceri drastice, dar rentabile ale emisiilor în principalele sectoare economice.  Din foaia de parcurs reiese că realizarea unei economii cu emisii reduse de carbon va spori investițiile în tehnologii și în infrastructuri ecologice precum rețelele electrice inteligente și va determina reducerea substanțială a prețului importurilor de petrol și gaz.

Pe termen mediu, până în 2020, UE vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20%, îmbunătățirea eficienței energetice cu 20% și creșterea la 20% a ponderii energiei din surse regenerabile în mixul energetic. În prezent, emisiile UE sunt mai mari cu 17% față de nivelurile din 1990.

Informații suplimentare

Evenimentul de lansare de luni se transmite în direct pe pagina de Facebook a campaniei la adresa www.facebook.com/EUClimateAction. Se poate participa la discuții pe Twitter la #worldulike.

Site-ul internet al campaniei: http://world-you-like.europa.eu/.Informațiile de presă și fotografiile sunt disponibile pe site.

Lista proiectelor europene: http://world-you-like.europa.eu/en/success-stories

Pentru mai multe informații cu privire la foaia de parcurs pentru trecerea la o economie competitivă cu emisii reduse de carbon până în 2050, a se vedea site-ul internet al Direcției Generală Politici Climatice, la adresa http://ec.europa.eu/clima/policies/roadmap/index_en.htm.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol