Bacterii foarte rezistente: cum combatem rezistența la antibiotice

În fiecare an, 25.000 de persoane mor în UE din cauza infecțiilor cauzate de bacterii foarte rezistente. Parlamentul European intenționează să combată rezistența în creștere la antibiotice.

Care este cauza rezistenței la antibiotice?

Rezistența la antibiotice are loc în mod natural în timp, dar este accelerată de utilizarea incorectă și excesivă a antibioticelor în medicina umană și în tratamentul animalelor, transferul de bacterii rezistente de la animale la oameni prin contact direct sau prin intermediul lanțului alimentar, eliberarea de substanțe antimicrobiene în mediu, eliminarea necorespunzătoare a medicamentelor neutilizate în apele subterane și lipsa de dezvoltare a noilor antibiotice.

Ce propun eurodeputații?

Eurodeputata S&D din Austria Karin Kadenbach a scris un raport din proprie inițiativă privind noul Plan european de acțiune împotriva rezistenței antimicrobiene. Acesta a fost aprobat de comisia parlamentară pentru sănătate publică pe 20 iunie și va fi votat în plen în această toamnă.

Raportul subliniază faptul că mediul, sănătatea oamenilor și a animalelor sunt interconectate și că bolile pot fi transmise între diferite specii. De asemenea, subliniază importanța utilizării corecte și prudente a medicamentelor antimicrobiene, solicită abordarea vânzărilor ilegale, precum și restricțiile privind vânzarea de antibiotice de către profesioniștii din domeniul sănătății.

Deoarece dezvoltarea antibioticelor a încetinit în ultimii 20 de ani, investițiile în substanțe noi ar trebui stimulate. Testele rapide care pot determina dacă o infecție este virală sau bacteriană ar trebui să fie mai ieftine. În plus, ar trebui promovată o bună igienă și ar trebui crescut gradul de conștientizare cu privire la riscul auto-medicației. Potrivit unui sondaj din 2016, 44% dintre europeni nu știu că antibioticele sunt ineficiente împotriva unei răceli sau gripe.

Produse medicamentoase veterinare

Există, de asemenea, planuri pentru noi reguli ale UE de reducere a utilizării antibioticelor în agricultură. Parlamentul a ajuns deja la un acord provizoriu cu Consiliul, care a fost aprobat de comisia pentru sănătate publică pe 20 iunie. Acordul va trebui să fie aprobat oficial de toți deputații europeni în cadrul unei sesiuni plenare viitoare. Eurodeputata Françoise Grossetête (PPE, Franța) este responsabilă cu gestionarea acestor reguli în Parlament.

Conform noilor norme, utilizarea colectivă și preventivă a antibioticelor în creșterea animalelor ar trebui limitată, iar importul de produse alimentare ar trebui să fie în conformitate cu standardele europene privind utilizarea antibioticelor.

Detalii gasiti pe website-ul Parlamentului Parlamentului European

 

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol