Atelierul de voluntariat de la Baia Mare – exemplu de implicare, înțelegere și cooperare între tineri

31 de tineri voluntari ai Centrelor Europe Direct Maramureș, Bistrița și Transilvania de Nord (Cluj) au fost oaspeții Asociației ASSOC Baia Mare și ai copiilor și tinerilor asistați social, în data de 3 decembrie 2011, pentru a lucra împreună în cadrul Atelierului de creativitate și voluntariat organizat în parteneriat de cele 4 organizații.

Fotografii de la eveniment

Tinerii voluntari au fost întâmpinați de reprezentanții Centrul Europe Direct Maramureș care au prezentat Programul și modul de derulare a evenimentului.
Din partea Asociației ASSOC Baia Mare, au vorbit Dna Gabriela POP și Dl Cristian ANGHEL, care au prezentat misiunea, istoricul și activitățile sociale ale organizației.
Echipele de voluntari oaspeți au fost prezentate de reprezentanții celor 2 centre Europe Direct invitate: Cristina MAGDA – Centrul Europe Direct Bistrița și prof. Alina POP – Centrul Europe Direct Transilvania de Nord.

Un moment deosebit a fost cel în care copiii și tinerii au făcut cunoștință, înainte de a începe să lucreze împreună. Fiecare echipă de voluntari a fost repartizată în câte unul din cele 3 ateliere în care copiii și tinerii din cadrul ASSOC își desfășoară activitățile în mod obișnuit: un atelier de modelaj, unul de pictură și confecționări podoabe și unul pentru copii. Copiii și tinerii asistați au fost și ei repartizați pe ateliere în funcție de vârstă și abilități, sub supravegherea atentă și îndrumarea psihologilor și asistenților sociali ai asociației.

Tinerii și copiii au confecționat împreună obiecte decorative, felicitări, podoabe din materiale pregătite de gazde, dar și aduse de tinerii voluntari. Impresionantă a fost atitudinea tuturor participanților, mari și mici, tineri și adulți, de deschidere, prietenie, înțelegere, sensibilitate și seriozitate.

La festivitatea de închidere, echipa copiilor și tinerilor asistați de Assoc ne-au făcut o surpriză prin intonarea unui colind. Tot surpriză a constituit și momentul artistic la vioară, prezentat cu talent de un elev clujean. Impresionant a fost finalul întânlirii, când toți cei prezenți au cântat împreună un alt colind de Crăciun.

Centrul Europe Direct Maramureș a acordat diplome tuturor participanților și, împreună cu Assoc au oferit mici daruri cu prilejul Sărbătorii de Moș Nicolae.

Toți participanții au considerat că trebuie continuate astfel de acțiuni care contribuie la creșterea gradului de înțelegere în rândul tinerilor față de problemele cu care se confruntă colegii lor cu probleme sociale, precum și la integrarea în societate a copiilor și tinerilor asistați.

Anul 2011 este al treilea an consecutiv în care cele 3 Centre Europe Direct organizează evenimente în comun destinate tinerilor din cele 3 județe. Fiecare centru a organizat pe rând, în perioada 2009-2011, câte o tabară antreprenorială, precum și alte acțiuni educative care să stimuleze în rândul tinerilor, spiritul antreprenorial și de implicare în acțiuni sociale și de voluntariat.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol