Campanie împotriva fumatului: 27% dintre români fumează regulat

Potrivit celui mai recent studiu Eurobarometru, 27% dintre români fumează regulat (33% dintre bărbați și 22% dintre femei), procent în scădere cu 3% față de anul 2012 și aflat puțin peste media europeană de 26%. 95% din fumători folosesc zilnic pachetele de țigări preambalate (față de media UE de 76%), iar restul preferă țigările rulate (comparativ cu media europeană de 24%).

În ceea ce privește consumul de țigări electronice, România înregistrează un procent de 8% fumători care le-au încercat, ceea ce o plasează sub media europeană de 12 procente.

58% dintre români au încercat să se lase de fumat, procent apropiat de media europeană de 59%, iar dintre aceștia 20% în ultimul an. În ceea ce privește deprinderea fumatului, marea majoritate a celor ce încep să fumeze se încadrează în grupele de vârstă 15-18 ani (47%, procent în creștere cu 5 puncte) și 19-25 de ani (33%, procent în scădere cu 4 puncte). Pe ansamblul Uniunii, situația e similară, 53% dintre fumătorii începători situându-se în categoria de vârstă 15-18 ani, iar 22% în categoria 19-25 ani.

Nu mai puțin de 80% dintre barurile din România (procent în scădere cu 2 puncte) și 59% dintre restaurante (procent constant) permit fumatul în interior, față de o medie europeană de 25%, respectiv 12%.

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentară, a atras atenția în mod special asupra vârstei medii la care europenii încep să fumeze și care rămâne neschimbată: 17,6 ani. În acest sens, comisarul Andriukaitis a declarat:„Cifrele arată că lupta împotriva tutunului este departe de a fi câștigată, în special în rândul tinerilor. Este inacceptabil ca europenii să fie atrași în continuare de fumat la vârsta adolescenței. Un obiectiv central al Directivei privind produsele din tutun este de a se asigura că aceste produse periculoase nu reprezintă o atracție necuvenită pentru tineri.”

„Ex-fumătorii sunt de neoprit” este o campanie inițiată de către Comisia Europeană, care oferă ajutor gratuit în vederea renunțării la fumat prin iCoach, un instrument online gratuit de renunțare la fumat bazat pe cercetări științifice ample și pe experiența clinică a psihologilor și a experților în domeniul comunicării. Conform campaniei ”foştii fumători arată mai bine, miros mai bine, se simt mai bine şi au mai multă încredere în sine decât fumătorii. Au chiar şi bani mai mulţi. Fii de neoprit”.

Context

În data de 29 mai, Comisia Europeană a publicat cel mai recent studiu Eurobarometru privind atitudinea europenilor față de consumul de tutun. La nivel european, raportul indică o tendință descendentă a consumului de tutun, populația fumătoare diminuându-se cu 2% din 2012 până în prezent. Cea mai mică medie de fumători a fost înregistrată în Suedia, unde doar 11% din populație are acest obicei în timp ce, la polul opus, se situează grecii, cu 38% din populație.

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol