26% dintre cetățenii UE fumează. Vor putea noile avertismente să-i ajute să se lase de fumat?

Fumătorii reprezintă 26% din populația UE, scurtându-și viața cu până la 14 ani, iar aproape 94% dintre ei se apucă de fumat înainte de 25 de ani. Pentru a combate acest lucru, UE a adoptat acum doi ani o nouă directivă privind tutunul care a intrat în vigoare pe 20 mai. Scopul acestei directive este de a face fumatul mai puțin atractiv, în special în rândul tinerilor. Unul din patru europeni cu vârste între 15-24 fumează. Consultați infograficul Parlamentului European despre fumătorii din UE.

Noua directivă

 Noua directivă a intrat în vigoare în statele membre vineri, 20 mai, și conține norme mai stricte privind tutunul și alte produse similare.

Țigările și tutunul pentru rulat țigări cu arome caracteristice vor fi interzise pentru a-i împiedica pe tineri să se apuce de fumat.

De asemenea, industria tutunului trebuie să le prezinte statelor membre rapoarte detaliate ce conțin ingredientele folosite pentru produse, în special pentru țigări și tutunul pentru rulat țigarete.

Avertismente pe pachete

Avertismentele privind sănătatea vor include poză și text si trebuie să acopere 65% din fața și spatele pachetelor de țigări și de tutun destinat rulării în țigarete.

Anumite pachete mai mici sau ieftine vor fi eliminate pentru a le face inaccesibile tinerilor, iar produsele cu mesaje promoționale sau înșelătoare vor fi interzise.

Statele membre vor putea să interzică vânzarea pe internet a tutunului și a produselor similare. Țigările electronice vor fi reglementate, fie ca produse medicinale ce ajută la abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun, dar cu o concentrație de nicotină care nu trebuie să depășească 20 mg/ml.

Producătorii sunt obligați să notifice noile produse din tutun înainte să le introducă pe piața din UE.

700.000 de decese în fiecare an în UE

Consumul de tutun este responsabil pentru aproape 700.000 de decese în fiecare an în UE. Fumătorii au, de asemenea, probleme de sănătate (cancer, boli cardiovasculare și respiratorii), iar aproximativ jumătate dintre ei mor prematur (14 ani în medie).

Raportoarea Linda McAvan (S&D, Marea Britanie) a declarat că „oamenii din întreaga lume vor vedea schimbarea pachetelor de tutun, dispariția produselor din tutun înșelătoare și prezența avertismentelor de sănătate pe pachete. Aceste norme clare, împreună cu alte măsuri la nivel național, precum interzicerea fumatului în spațiile publice, ar trebui să împiedice industria tutunului de la recrutarea unei noi generații de tineri fumători în UE. După ce marile companii de tutun au pierdut în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, statele membre care nu au transpus directiva trebuie să se grăbească în această privință.”

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol