25 de ani de Piață Unică Europeană

25 de ani de Piață Unică Europeană. Beneficiile acesteia sunt mai vizibile ca niciodată

Piața Internă a UE împlinește anul acesta 25 de ani de când a intrat în vigoare și de când facilitează viața cetățenilor din întreaga Europă. Într-un sfert de secol, piața unică a creat mai mult de 1,77 milioane de locuri de muncă, a contribuit cu 233 de miliarde de euro la Produsul Intern Brut al UE.
Piața unică este una dintre cele mai importante realizări ale Europei și cel mai bun avantaj al acesteia în momentele de creștere a globalizării. Este un motor pentru construirea unei economii europene mai puternice și mai echitabile. Permițând oamenilor, bunurilor, serviciilor și capitalului să se deplaseze într-un mod mai liber, deschide noi oportunități pentru cetățeni, lucrători, întreprinderi și consumatori – creând locuri de muncă și creștere economică, de care Europa are nevoie atât de urgentă.
Acesta reunește 28 de state din UE și 4 state din afara UE, intensificând concurența și eliminând sute de bariere legislative și birocratice la nivel național. Țările vecine, cum ar fi Turcia sau Georgia, au acces selectiv. În două decenii și jumătate, mai mult de o duzină de țări s-au alăturat pieței unice – din motive evidente.
Libera circulație a mărfurilor generează anual 25% din PIB, stimulând ocuparea forței de muncă și investițiile. Nu există taxe pentru tranzacțiile transfrontaliere, iar transferurile bancare sunt acum gratuite. Eliminarea obstacolelor din calea liberei accesări a bunurilor și serviciilor digitale, cum ar fi geoblocarea nejustificată, ar putea aduce un plus de 415 miliarde de euro pe an. Libera circulație a datelor, care face parte din „cealaltă” liberă circulație, va aduce cu adevărat beneficii enorme pentru cetățenii noștri, iar antreprenoriatul digital va aduce o mulțime de soluții pentru problemele oamenilor, dacă permitem și facilităm această mișcare liberă.
  1. Nu există încă păreri pentru acest articol