2018 – Anul european al patrimoniului cultural

Cover_Final_Publication_ReportComisia Europeană a transmis marți, 30 august, Parlamentului European și Consiliului UE propunerea ca 2018 să fie declarat „Anul european al patrimoniului cultural”. Astfel, se dorește evidențierea rolului jucat de acesta în promovarea unui sentiment comun de istorie și identitate în Europa.

Anul european va da ocazia sublinierii importanței culturii europene și a sprijinului UE pentru conservarea, digitalizarea, infrastructura, cercetarea și inovarea, precum și dezvoltarea de competențe prin programele dedicate (ex. Europa creativă).

Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat:“Patrimoniul nostru cultural este mai mult decât amintirea trecutului nostru, este cheia viitorului nostru. Un An european dedicat va fi o oportunitate de a reaminti importanța economică și socială a patrimoniului cultural și de a promova excelența europeană în acest sector. Fac apel la Parlamentul European și Consiliu să sprijine propunerea noastră și invit toate părțile interesate să contribuie la transformarea acestui an într-o poveste de  succes.”

Vor fi organizate campanii de sensibilizare, educare și informare în toată Europa. Totodată, se vor căuta răspunsuri la provocările survenite din micșorarea bugetele publice pentru cultură, scăderea participării la activități culturale tradiționale, presiunile de mediu asupra siturilor de patrimoniu, evoluția lanțurilor valorice și transformarea digitală. Va fi promovată și conservarea patrimoniului ca element-cheie al politicilor externe, căutându-se modalități de reacție la distrugerea acestuia în zonele de conflict.

Context

Patrimoniul cultural joacă un rol economic foarte important. Peste 300.000 de persoane sunt direct angajate în sectorul european al patrimoniului cultural și 7,8 milioane de locuri de muncă din Europa sunt legate indirect de acesta, de exemplu, prin turism, construcții, transport, precum și servicii de interpretare, întreținere sau de securitate.

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol