„Access City Award” – Premiul european pentru orașe accesibile

Access Award GoldComisia Europeană a deschis competiția pentru a patra ediție a „Access City Award”, premiul european pentru orașe accesibile. Prin acest premiu anual sunt recunoscute și sărbătorite orașele care urmăresc asigurarea unui mediu accesibil pentru toți, îndeosebi pentru persoanele cu dizabilități și pentru vârstnici. Premiul se înscrie în eforturile mai largi ale UE de a crea o Europă fără bariere: accesibilitatea sporită aduce orașelor beneficii economice și sociale de durată, în special în contextul îmbătrânirii demografice. Orașele cu cel puțin 50 000 de locuitori își pot depune candidatura până în 10 septembrie 2013, la ora 24.00 (ora Bruxelles-ului).

Procesul de selecție

Selecția se va desfășura în două etape: o preselecție la nivel național, urmată de o etapă finală la nivel european. În etapa de competiție europeană, un juriu format din experți în domeniul accesibilității, printre care se află și reprezentanți ai Forumului European al Persoanelor cu Handicap, va selecta dintre concurenții nominalizați la nivel național maximum patru finaliști, care vor participa la ceremonia de premiere de la Bruxelles. Ceremonia va coincide cu Conferința din 3-4 decembrie 2013 privind Ziua europeană a persoanelor cu handicap. Câștigătorul competiției va fi recunoscut drept „Câștigător al Access City Award 2014”. Două alte orașe vor primi și ele titlul de „finaliste” pentru măsurile inovatoare luate în scopul accesibilității. De asemenea, juriul european va acorda „mențiuni” speciale acelor orașe care au înregistrat reușite și rezultate considerabile în anumite domenii sau aspecte privind accesibilitatea.

Criterii de acordare a premiului

Accesibilitatea trebuie implementată într-o manieră coerentă și sistematică în domeniul bunurilor, al serviciilor și al infrastructurii. Inițiativele vor fi evaluate din punctul de vedere al abordării lor integrate în patru domenii-cheie: mediul intravilan și spațiile publice; transporturile și infrastructura aferentă; informarea și comunicarea, inclusiv tehnologiile noi (TIC); facilitățile și serviciile publice.

Juriul va analiza în special impactul măsurilor de accesibilitate asupra vieții de zi cu zi a persoanelor cu dizabilități și a orașului în ansamblu și va cântări calitatea și caracterul durabil al rezultatelor obținute. De asemenea, va trebui ca orașele să demonstreze implicarea activă a persoanelor cu dizabilități și a organizațiilor care le reprezintă în planificarea și implementarea politicilor orașului privind accesibilitatea.

Modalitatea de înscriere

Candidaturile se pot trimite online până în 10 septembrie 2013 (ora 24.00 – ora Bruxelles-ului), în limba engleză, franceză sau germană, la adresa http://ec.europa.eu/justice/access-city.

Context

Prima, a doua și a treia ediție a premiului Acces City Award

După reușita din anul inaugural 2010, în care premiul Access City Award 2011 a fost câștigat de orașul spaniol Avila, în 2011 s-au înscris în competiție 114 orașe din 23 state membre ale UE. În 1 decembrie 2011, orașul austriac Salzburg a fost proclamat câștigător al Access City Award 2012.

Etapa de depunere a candidaturii pentru Access City Award 2013 s-a încheiat în 5 septembrie 2012, până la acea dată înscriindu-se în competiție 99 de orașe din 20 de state membre ale UE. Premiul a fost decernat orașului german Berlin în cadrul unei ceremonii organizate la Bruxelles în 3 decembrie 2012, cu ocazia Zilei europene a persoanelor cu handicap.

Celelalte două orașe finaliste au fost: Nantes (Franța) și Stockholm (Suedia). În 2012, juriul a acordat și mențiuni speciale următoarelor orașe: Pamplona (Spania), pentru mediul intravilan și spațiile publice; Gdynia (Polonia) pentru transporturi și infrastructurile aferente; Bilbao (Spania) pentru informare și comunicare, inclusiv prin noile tehnologii; și Tallaght (Irlanda) pentru serviciile și facilitățile publice.

În prezent, Gdynia găzduiește o conferință cu titlul „Orașe accesibile – bune practici”, în cadrul căreia orașul câștigător, orașele finaliste și alte orașe din UE își vor împărtăși bunele practici și își vor prezenta proiectele și planurile de viitor privind accesibilitatea. Gdynia, care a câștigat mențiunea specială pentru transporturi și infrastructura aferentă, este bine-cunoscută pentru promovarea conștientizării și a înțelegerii aspectelor care țin de dizabilități.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol