Programul “Europa Jurnaliştilor din Amfiteatre” – prezentat la Baia Mare

Reprezentanța Comisiei Europene în România va continua programul „Europa jurnaliștilor din amfiteatre” și în acest an, încurajată fiind de rezultatele obținute în 2010 și 2011. Ajuns așadar la cea de-a treia ediție, proiectul se adresează studenților, masteranzilor și doctoranzilor de la facultățile de jurnalism, care vor fi invitați să-și aleagă unul dintre subiectele europene de interes în zona lor de activitate și să realizeze materiale jurnalistice audio, video şi pentru presa online.

In acest an vor fi implicate în concurs 18 universități, iar printre ele se numară și Universitatea de Nord din Baia Mare. In fiecare centru universitar va fi organizată în prima fază o întâlnire de prezentare a programului, ocazie cu care studenții vor primi și îndrumare de specialitate în pregătirea materialelor.

Întâlnirea cu studenții din Baia Mare va avea loc vineri, 16 martie, începând cu ora 10:00, în cadrul Facultății de Litere – Specializarea Științe ale Comunicării / Jurnalism.

În programul “Europa jurnaliștilor din amfiteatre” – ediția 2012, vor fi implicate următoarele facultăți: Universitatea din București, SNSPA București, Universitatea “Hyperion” din București, Universitatea “Spiru Haret” din București, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea “Tibiscus” din Timişoara, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din Pitești, Universitatea “Danubius” din Galaţi, Universitatea “Ovidius” din Constanța, Universitatea “Andrei Şaguna” din Constanţa, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea de Nord din Baia Mare, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea “Vasile Goldiș” din Arad.

Cui se adresează?
”Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre” este un program care se adresează studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor înscrişi la facultăţile cu profil jurnalistic din România. Concursul este deschis tuturor celor care corespund profilului, indiferent dacă au mai participat / câștigat premii la edițiile anterioare ale programului.

Care este scopul?
Prin acest concurs, Reprezentanţa Comisiei Europene lansează studenţilor de la facultăţile cu profil jurnalistic provocarea de a aborda şi prezenta publicului larg un subiect de interes în domeniul afacerilor europene.

Cum poate un viitor jurnalist să contribuie la prezentarea într-o manieră corectă a temelor europene?
Viitorii jurnaliști vor avea ocazia să:
– înţeleagă care sunt nevoile, cerinţele, preocupările sau temerile cetăţenilor legate de tematicile europene;
– prezinte subiectele legate de temele europene folosind abordări sau perspective de analiză inovatoare, îndrăzneţe, ieşite din tipare;
– realizeze materiale audio, video sau online articulate şi ilustrative pentru tema abordată.

Prin toate acestea, viitorii jurnalişti pot să contribuie la modelarea manierei în care se face comunicarea către cetăţeni a politicilor şi acţiunilor Uniunii Europene, astfel încât acestea din urmă să se armonizeze cât mai mult cu nevoile, cerinţele şi preocupările lor.

Cum se desfăşoară programul?
Studenţii, masteranzii şi doctoranzii la facultăţile cu profil jurnalistic înscrise în program au ocazia, într-o primă fază, să participe la întâlnirea de prezentare a competiției, organizată în fiecare centru universitar, şi să primească instrucţiuni utile legate de formatul/suportul materialelor acceptate, precum şi îndrumare de specialitate.

Toţi cei care se decid să răspundă provocării lansate de program vor trebui, în faza a doua, să-și aleagă unul dintre subiectele europene de interes în zona lor de activitate şi să realizeze un material conform instrucţiunilor primite în cadrul prezentării.

În cea de-a treia fază, materialele realizate de viitorii jurnalişti trebuie înscrise în concurs, alături de o prezentare a proiectului (text în care se va argumenta alegerea temei, a subiectului și a canalului media vizat).

Care este calendarul programului?
– organizarea întâlnirii cu studenţii din fiecare centru universitar – februarie – martie 2012.
– trimiterea materialelor către Reprezentanţa Comisiei Europene în România pentru înscrierea în concurs – 11 mai 2012 (termen-limită).
– selectarea şi anunțarea materialelor câştigătoare – 20 iunie 2012.
– organizarea vizitei la Bruxelles, la instituțiile europene, pentru maximum 12 dintre premianți – septembrie 2012.

Ce condiții trebuie să îndeplinească materialele înscrise în concurs?
– materialul audio sau video înregistrat nu trebuie să depășească 3 minute;
– materialul scris pentru presa online trebuie să conţină cel puţin 3.800 de caractere (fără spaţii) şi cel mult 4.500 de caractere (fără spaţii);
– materialele înscrise în concurs trebuie însoțite de o prezentare a proiectului de maximum 1.000 de cuvinte.

Cum vor fi evaluate rezultatele?
Proiectele de materiale audio, video sau online vor fi jurizate de o comisie formată din jurnalişti specializaţi pe teme europene și din experţi ai Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Cele mai bune proiecte realizate în cadrul programului “Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre” vor fi premiate şi, ulterior, oferite canalelor de presă centrale sau locale, drept material ilustrativ în diferitele emisiuni de profil.

Informaţii suplimentare:
Roxana Morea: Telefon: 021 2035432
E-mail: Roxana.MOREA@ec.europa.eu
Mirela Mustaţă: Telefon: 021 2300724
E-mail: mrm@chelgate.com

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol