Instruire dedicată jurnaliștilor

În perioada 15-17 noiembrie 2019, în localitatea Cisnădioara (Cisnădie) din județul Sibiu, a avut loc o instruire dedicată jurnaliștilor și reprezentanților Centrelor Europe Direct având ca teme știrile false („fake news”) în cadrul proiectului „Centrul Europe Direct Maramureș 2018-2020”.
Sesiunea de training cu titlul „Viitorul Europei” a fost organizată în parteneriat de Centrele de Informare Europe Direct Bistriță, Buzău, Maramureș, Târgoviște, Valea Trotușului Comănești și Vâlcea. Din partea Centrului Europe Direct Maramureș au participat doamna Mihaela Onea, reporter al televiziunii TL+ Maramureș, domnul Nicolae Goja, redactor al cotidianului „Graiul Maramureșului” și domnii Radu Lucian și Răzvan Manța, consultanți informare/comunicare din partea entității afiliate în cadrul proiectului, Consiliul Județean Maramureș.

Am discutat pe marginea noilor priorități ale Comisiei Europene condusă de președintele ales Ursula von der Leyen și am subliniat importanța pe care în ultimii ani a dobândit-o protejarea proceselor și a instituțiilor europene democratice împotriva dezinformării care este o provocare majoră pentru societățile de pe tot globul.
Am trecut printr-o sesiune teoretică de înțelegere a termenilor de „fake news”, „mis-information”, „dis-information” și „mal-information” de dezbatere a surselor de informare de zi cu zi, atât a reprezentanților mass-mediei locale cât și ai oamenilor de rând. Am trecut prin exerciții de verificare a unor știri care au apărut în mediul online legate, ceea ce ne-a permis ca prin intermediul unor întrebări să putem acorda un punctaj unui anumit material media.
Cu susținerea lectorului, domnul Ciprian Cucu, am trecut în revistă o serie de link-uri utile care ne ajută în identificarea unor știri false.
Important este pentru fiecare cetățean european care folosește diferite canale de informare cu privire la orice temă de interes personal, să își antreneze o gândire critică și să adopte o atitudine sceptică, în special legată de teme sensibile care pot genera emoții puternice.
Mulțumim organizatorilor și colegilor din cadrul rețelei Europe Direct pentru acest eveniment și schimburile de informații și practici de care am avut parte!

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol