Siguranța alimentară – Riscul băuturilor energizante

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră că informațiile disponibile pe băuturile energizante, mai ales în cazul copiilor și tinerilor, sunt insuficiente pentru a determina dacă aportul de cofeină se încadrează în limitele de siguranță.

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară Vytenis Andriukaitis și-a manifestat îngrijorarea, într-un interviu televizat,  asupra faptului că popularitatea băuturilor energizante în rândul europenilor și potențialul risc asimilat consumului acestora, în special în rândul copiilor și adolescenților, poate reprezenta un pericol în ceea ce privește siguranța alimentară.

În tabel sunt prezentate date privind conținutul de cofeină în diverse produse alimentare.

CONSULTARE PUBLICĂ – Siguranța produselor ce conțin cofeină

În vederea elaborării unei opinii științifice pe tema siguranței produselor ce conțin cofeină, EFSA a lansat o consultare publică, axată pe preocupările exprimate de organismele naționale și internaționale în ceea ce privește consumul de cofeină în anumite situații (cum ar fi în perioada de sarcină sau în cazul unor afecțiuni cardiovasculare) sau de către anumite categorii de vârstă (cum ar fi tinerii). Termenul-limită pentru participarea în această consultare este 15 martie 2015.

Comisia Europeană va examina opinia științifică elaborată de EFSA pe tema sus-menționată, iar în baza concluziilor ei și a consultării publice pe acest subiect, va decide dacă există cu adevărat un risc în ceea ce privește consumul de produse ce conțin cofeină și dacă vor trebui adoptate noi măsuri de garantare a siguranței acestor produse pe piața europeană.

Documentul consultării

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol