Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală: Autoritățile vamale rețin mărfuri contrafăcute în valoare de 1 miliard EUR la frontierele UE în 2012


Serviciile vamale din UE au reținut aproape 40 de milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în 2012, potrivit raportului anual al Comisiei privind acțiunile vamale pentru protejarea DPI. Deși această cifră este mai mică decât cifra din 2011, valoarea mărfurilor interceptate este în continuare ridicată, la aproape 1 miliard EUR.

  • Țigaretele au reprezentat un număr mare de interceptări (31 %),
  • Diverse mărfuri (de exemplu, sticle, lămpi, adeziv, baterii, detergent pudră) au reprezentat cea de-a doua categorie ca importanță (12 %), urmată de
  • Materiale de ambalare (10 %).
  • Coletele poștale și de curierat au reprezentat în continuare aproximativ 70 % dintre intervențiile vamale în 2012, cu 23 % de rețineri în domeniul traficului poștal privind medicamentele.

În ceea ce privește locul de proveniență al mărfurilor contrafăcute, China rămâne în continuare principala sursă. Totuși, pentru anumite categorii, alte țări au fost principalele surse, cum ar fi Marocul pentru alimente, Hong Kong pentru CD-uri/DVD-uri și alte produse din tutun (în principal țigările electronice și umpluturile lichide pentru acestea) și Bulgaria pentru materiale de ambalaj.

Aproximativ 90 % din totalul cazurilor oprite în vamă fie au fost distruse, fie au făcut obiectul unor acțiuni în justiție pentru identificarea încălcării.

Raportul complet poate fi consultat la adresa:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/counterfeit_piracy/statistics/index_en.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol