Noi drepturi pentru consumatori

În baza noilor norme, aveți la dispoziție 14 zile pentru a returna bunurile pe care le-ați cumpărat on-line sau pe care le-ați comandat prin telefon sau e-mail. Aveți dreptul să vă răzgândiți, fără a invoca un motiv special. Această perioadă de reflecție se aplică în întreaga Uniune.

În plus, comercianții trebuie să vă ramburseze banii, inclusiv costurile de livrare, în termen de 14 de zile, în cazul în care decideți să anulați comanda. Vânzătorii care doresc ca, în situația returnării bunurilor, cheltuielile aferente să fie suportate de clienți, trebuie să precizeze din start acest lucru.

Mai multă transparență

Cumpărătorii vor beneficia de drepturi consolidate și în ceea ce privește anularea tranzacțiilor care se încheie pe un site de licitații sau în urma unei vizite efectuate de către comerciant la domiciliul clientului.

De acum înainte, utilizarea opțiunilor predefinite pentru cumpărăturile on-line este interzisă. Cu alte cuvinte, când cumpărați un bilet de avion de exemplu, nu veți sfârși prin a achiziționa, în mod neintenționat, și o asigurare de călătorie.  Până acum, consumatorii care doreau să renunțe la servicii suplimentare trebuiau să debifeze anumite rubrici.

Fără costuri ascunse

Comercianții vor trebui să indice în mod clar costul total al unui produs sau serviciu. Mai exact, nu veți mai suporta taxe suplimentare sau alte costuri care nu v-au fost semnalate înainte să introduceți comanda.

Suprataxele pentru utilizarea cardurilor de credit vor fi plafonate de acum înainte. Astfel, comercianții nu vor putea percepe taxe mai mari decât costul real pe care îl suportă pentru a vă pune la dispoziție acest mijloc de plată.

Numerele de telefon cu suprataxă vor ajunge să fie și ele de domeniul trecutului. Noile norme le interzic operatorilor să aplice în cazul acestora tarife mai mari decât cele percepute pentru convorbirile standard.

Acest nou pachet de drepturi ale consumatorilor, care înlocuiește 4 directive, a fost adoptat în 2011. Țările din UE au avut termen până în decembrie 2013 pentru a transpune în dreptul intern Directiva privind drepturile consumatorilor.

Mai multe informații: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-1144_ro.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol