Măsuri pentru mai buna etichetare a alimentelor – consumatori mai bine informaţi

Comisia ia măsuri care vizează protecţia consumatorilor şi garantarea integrităţii produselor alimentare ambalate comercializate în UE – ceea ce este scris pe eticheta de pe produs trebuie să spună adevărul despre conţinutul acestuia.

Normele UE privind siguranţa alimentară şi protecţia consumatorilor sunt clare: consumatorii trebuie să fie informaţi în legătură cu ceea ce cumpără şi toate ingredientele trebuie să figureze pe eticheta ambalajului.

Faptul că în compoziţia produselor din carne de vită s-a identificat prezenţa cărnii de cal arată că această cerinţă fundamentală nu este întotdeauna respectată. Carnea de cal poate fi comercializată în UE, doar că, la fel ca orice alt ingredient, trebuie să fie indicată pe etichetă.

Statele membre au luat măsurile necesare pentru ca toate produsele care nu au fost etichetate în mod corespunzător să fie scoase de pe piaţă.

Comisia a fost sesizată pentru prima dată de autorităţile britanice, la 8 februarie. Apoi toate ţările UE au fost alertate prin intermediul reţelei de informare privind siguranţa alimentară English . După ce statele membre au efectuat o serie de teste, s-a constatat că o gamă largă de produse din carne conţineau carne de cal, fără ca aceasta să figureze în lista ingredientelor de pe etichetă.

Ce măsuri ia UE?

Comisia a elaborat un plan european pentru coordonarea unui program de testare a produselor. Acesta se va derula timp de o lună şi îşi propune să identifice prezenţa nedeclarată a cărnii de cal în compoziţia produselor, precum şi a cărnii de cal care conţine fenilbutazonă. Este ilegală administrarea de fenilbutazonă animalelor destinate consumului uman.

La 15 februarie, guvernele statelor membre au aprobat planul, prevăzând şi posibilitatea de a extinde testarea pentru încă o lună.

Ce acţiuni prevede UE în viitor?

Din 13 decembrie 2014, normele UE vor prevedea, de asemenea, ca etichetele să indice dacă proteinele adăugate la produsele din carne provin de la acelaşi tip de animal.

Comisia se pregăteşte să facă propuneri cu privire la:

  • îmbunătăţirea armonizării sancţiunilor în caz de fraudă în lanţul de aprovizionare
  • extinderea normelor UE privind originea alimentelor pentru a include mai multe categorii de produse (de exemplu, altele decât ouăle, mierea şi carnea provenind din afara UE) şi toate tipurile de carne.

O mai bună etichetare nu este un mijloc prin care se poate garanta că produsele alimentare disponibile pe piaţă sunt sigure. Conform legii, producătorii şi comercianţii pot vinde doar alimente sigure.

O mai bună etichetare le permite consumatorilor să facă alegeri în cunoştinţă de cauză cu privire la produsele pe care le cumpără şi să le utilizeze în condiţii de siguranţă.

Mai multe despre normele UE privind siguranţa alimentară:

http://ec.europa.eu/food/index_en.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol