Licitațiile publice: Parlamentul European a aprobat reguli pentru un echilibru mai bun între calitate și preț

Noile reguli UE privind licitațiile publice și contractele de concesionare, aprobate de Parlament pe 15 ianuarie, vor asigura o calitate mai mare și un mai bun raport cu prețul atunci când autoritățile publice vor cumpăra sau închiria activități, bunuri sau servicii. Aceste reguli vor facilita accesul la licitații al firmelor mici și mijlocii și vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea.

Noua legislație, deja agreată cu Consiliul în iunie 2013, revizuiește regulile actuale privind licitațiile publice în UE și stabilește pentru prima dată standarde comune UE privind contractele de concesionare pentru a încuraja competiția corectă și a asigura un raport echilibrat între preț și calitate, prin introducerea unor criterii noi de atribuire care pun mai mult accent pe aspectele legate de mediu, de inovații și pe cele sociale.

Autoritățile publice cheltuiesc aproximativ 18% din PIB pe achizițiile de activități, bunuri sau servicii, licitațiile fiind un instrument puternic pentru atingerea unor scopuri sociale specifice. “Noile reguli trimit un semnal puternic către cetățeni care au dreptul să vadă o utilizare eficientă a banilor publici,” a spus raportorul Marc Tarabella (S&D, BE).

“Noile reguli privind contractele de concesionare reprezintă, de asemenea, un semnal puternic în favoarea întăririi pieței interne. Ele creează un mediu economic sănătos, de care vor beneficia toți actorii, inclusiv autoritățile publice, operatorii economici și, în cele din urmă, cetățenii UE: acum regulile jocului vor fi cunoscute de toată lumea”, a adăugat Philippe Juvin (PPE, FR), raportorul privind contractele de concesionare.

Raportul calitate-preț

Datorită noului criteriu de “oferta cea mai avantajoasă economic” (MEAT) în procedura de acordare a contractului, autoritățile publice vor putea accentua calitatea, considerațiile referitoare la mediu, aspectele sociale sau inovația, ținând în continuare cont de preț și de costurile de implementare a achiziției. “Noul criteriu va aduce finalul dictaturii celui mai mic preț, aducând în prim-plan calitatea,” a explicat Tarabella.

Soluții mai inovatoare

Deputații au susținut cu succes introducerea unei proceduri complet noi pentru a întări soluțiile inovatoare în licitațiile publice. Noul “Parteneriat pentru Inovație” va permite autorităților publice să organizeze licitații pentru a rezolva o problemă specifică fără să anticipeze soluția, lăsând astfel spațiu contractorului și contractantului să găsească împreună soluții inovatoare.

Mai puțină birocrație pentru aplicanți și acces mai ușor pentru companiile mai mici

Procedura de depunere a ofertelor companiilor va fi mai simplă, cu un “Document Unic European de Licitație” bazat pe declarații pe proprie răspundere. Doar câștigătorul va trebui să pună la dispoziție documentele originale. Acest lucru ar putea reduce povara administrativă a companiilor cu mai mult de 80% , conform estimărilor Comisiei. Noile reguli vor încuraja divizarea contractelor în loturi, pentru a facilita accesul la licitație a firmelor mai mici.

Reguli mai stricte privind subcontractarea

Pentru a combate dumpingul social și a asigura respectarea drepturilor lucrătorilor, noile reguli vor include prevederi referitoare la subcontractare și la “oferte anormal de mici”. Ofertanții care nu respectă legislația muncii UE pot fi excluși de la licitații.

Fără presiuni pentru privatizarea serviciilor publice

Acordul asupra noilor reguli UE privind concesionările subliniază că statele membre rămân în continuare libere să decidă în privința execuției activităților sau serviciilor publice – prin mijloace proprii sau externalizate. Noua directivă “nu cere privatizarea întreprinderilor publice care oferă servicii publicului”, se arată în text. Mai mult, deputații recunosc caracterul special al apei ca bun public și acceptă excluderea acestui sector din obiectul noilor reglementări.

Ce urmează

Directivele vor intra în vigoare 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al UE. După această dată, statele membre au la dispoziție 24 de luni pentru a implementa prevederile noilor reguli în legislația națională.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol