Gazele de șist: noile proiecte de fracturare trebuie să treacă testul de mediu

Parlamentul European a propus ca activitățile de explorare și de extracție hidraulică prin fracturare pentru hidrocarburile neconvenționale să facă subiectul studiilor de impact asupra mediului, conform votului în favoarea modificării legislației actuale UE. Deputații propun, de asemenea, măsuri pentru prevenirea conflictelor de interese și pentru asigurarea informării și consultării publicului.

“Revizuim această legislație cheie pentru a o alinia cu noile priorități ale Europei, cum ar fi solul, utilizarea resurselor și protecția biodiversității. Fracturarea hidraulică ridică anumite îngrijorări. Stabilim criterii clare pentru a evita conflictele de interese și pentru a implica publicul”, a spus raportorul Andrea Zanoni (ALDE, IT). Zanoni a primit un mandat cu 332 de voturi pentru la 311 împotrivă și 14 abțineri, pentru a negocia un acord în primă lectură cu miniștrii UE.

Directiva privind impactul asupra mediului (EIA) se aplică atât proiectelor private, cât și celor publice, stabilind anumite criterii, inclusiv faptul că trebuie depuse anumite informații la autoritățile naționale pentru un proiect care urmează să fie evaluat în vederea aprobării. Legislația se referă la o serie mare de proiecte, de la poduri la ferme intensive de porcine.

Gazele de șist: evaluare de mediu obligatorie pentru fracturare

Legislația actuală privește proiectele pentru gazele naturale care extrag cel puțin 500 000 de metri cubi pe zi. Cele mai multe proiecte privitoare la gazele de șist implică un volum mai mic, ca urmare a procesului de fracturare a rocii, evaluarea de impact nefiind, ca urmare, obligatorie. Deputații vor ca această cerință să fie obligatorie, indiferent de cantitatea extrasă, pentru toate explorările și exploatările hidrocarburilor neconvenționale (gaze și petrol de șist, gaz de cărbune etc.), inclusiv proiecte de gaz de șist, în faza în care tehnica de fracturare hidraulică este utilizată .
Prevenirea conflictelor de interese

Propunerea include măsuri de prevenire a conflictelor de interese între dezvoltatori și cei care efectuează studiile. Amendamentele deputaților vizează ca experții să aibă calificările necesare, experiența și calitățile tehnice. Ei trebuie să poată lucra într-un mod obiect din punct de vedere științific, independent de dezvoltatori sau de autoritățile publice implicate, se arată în text.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol