Dezbatere online privind comerțul electronic

Luni, 14 octombrie, se va deschide, în cadrul Lunii dedicate Pieței Unice, a patra și ultima rundă de dezbateri online interactive în direct la care vor participa cetățeni, întreprinderi, organizații și factori de decizie. De data aceasta, dezbaterile vor avea ca temă comerțul electronic: www.yourideasforeurope.eu. Cetățenii și părțile interesate vor avea ocazia să facă propuneri pentru viitorul UE și să le dezbată online, în timp real, cu alți cetățeni, părți interesate, reprezentanți ai autorităților, lideri și experți din toată Europa.

Dezbaterile se vor desfășura de luni până miercuri (14-16 octombrie) și vor viza peste 100 de propuneri de politici privind comerțul electronic din 24 de țări, deja prezentate de cetățeni activi pe internet, de la o propunere de a permite accesul online nerestricționat la muzică, filme și cărți în întreaga Uniune Europeană, până la o inițiativă care ar crea un mecanism de reacție rapidă pentru situațiile în care producătorii, furnizorii sau distribuitorii nu își îndeplinesc obligațiile privind livrarea transfrontalieră de mărfuri în UE. În plus, vor avea loc 26 de discuții în direct pe internet în 14 limbi diferite, cu vorbitori din cadrul societății civile și al instituțiilor UE. Președintele Comisiei, José Manuel Barroso, va conduce în direct pe internet discuția care închide Luna dedicată Pieței Unice și care va avea loc la 16 octombrie.
După încheierea celor patru săptămâni de dezbateri axate pe cele patru domenii de politică, la 23 octombrie se va desfășura o dezbatere televizată, transmisă pe postul Euronews, în care se vor aborda concluziile tuturor acestor discuții. La această dezbatere finală cu comisarul Barnier vor fi invitați cinci dintre participanții la cele patru săptămâni de dezbateri, care își vor prezenta ideile de schimbare a Europei.

Comisia a ales din nou să folosească internetul pentru a implica cetățenii și grupări din societatea civilă în agenda sa de politici. Forumul online oferă părților interesate o linie de comunicare unică și imediată cu factorii de decizie de la Bruxelles. De-a lungul Lunii dedicate Pieței Unice, forumul a găzduit dezbateri succesive axate pe patru teme: locurile de muncă, drepturile sociale, băncile și comerțul electronic, în toate cele 24 de limbi ale UE.

Pe platforma online se mai pot prezenta idei. Pe pagina de internet www.yourideasforeurope.eu sunt publicate aproape 750 de idei prezentate de părți interesate și cetățeni. Ideile legate de locurile de muncă au putut fi discutate începând cu 23 septembrie, cele legate de drepturile sociale începând cu 30 septembrie, cele legate de bănci începând cu 7 octombrie, iar ideile legate de comerțul electronic vor putea fi discutate începând cu 14 octombrie.

Moderatori independenți vor rezuma concluziile acestor dezbateri ideile despre care participanții cred că pot schimba Europa. Ideile vor fi integrate, de asemenea, într-un raport final care va fi publicat și va putea inspira activitatea viitoare a UE.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol