Criza refugiaților: Cooperare UE-Turcia

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Junckera transmis luni, 5 octombrie, președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan un proiect de plan de acțiune privind creșterea cooperării privind gestionarea refugiaților și a fenomenului de migrație.

În document sunt identificate o serie de acțiuni care urmează să fie aplicate în regim de urgență de către Uniunea Europeană și Republica Turcă. Obiectivul acestui plan este de a asista și sprijini Turcia în gestionarea afluxului foarte mare de refugiați și de a preveni fluxuri de migrație necontrolate dinspre Turcia către Uniunea Europeană.

Proiectul, ce conține atât măsuri pe termen scurt, cât și mediu, abordează situația actuală de criză din două perspective: a sprijinirii refugiaților și comunităților-gazdă din Turcia(partea I) și a consolidării cooperării pentru prevenirea fluxurilor de migrație ilegală către UE (partea II).

Planul va fi gestionat și monitorizat în comun de Comisia Europeană și de Înaltul reprezentant al UE, pe de o parte, și de guvernul turc, de cealaltă, prin crearea dialogului la nivel înalt UE-Turcia pe tema migrației.

Comunicatul de presă integral

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol