Cota de lapte, eliminată la sfârșitul lui martie

Regimul cotelor de lapte, aplicabil producătorilor europeni, se va încheia la 31 martie 2015. În termeni practici, acest lucru înseamnă simplificarea, din punct de vedere administrativ, a monitorizării producției zilnice de lapte, precum și adaptarea acesteia la fluctuațiile pieței.

Context:
Regimul cotelor de lapte se referă strict la laptele de vacă.
Introdus pentru prima dată în 1984, pentru că producția din UE depășea cu mult cererea, regimul cotelor a fost unul dintre instrumentele care au vizat eliminarea acestor surplusuri. Reformele succesive ale politicii agricole comune europene (PAC) au sporit orientarea sectorului către piață și, în paralel, au furnizat o serie de noi instrumente, mai specializate, pentru sprijinirea producătorilor din zonele vulnerabile, cum sunt zonele montane, unde costurile de producție sunt mai ridicate.

Termenul limită pentru eliminarea cotelor a fost stabilit pentru prima dată de reforma PAC din 2003, pentru a permite producătorilor din UE să răspundă într-un mod mai flexibil cererii tot mai mari, în special de pe piața mondială. Această decizie a fost reconfirmată în 2008, printr-o serie de măsuri vizând realizarea unei „tranziții line”.

Pentru informații suplimentare, inclusiv întrebări frecvente, grafice explicative, rapoarte de piață și materiale audio-vizuale (inclusiv arhive foto și video), accesați următoarea pagină de internet: http://ec.europa.eu/agriculture/milk-quota-end/index_en.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol