Copyright: licențe transfrontaliere pentru servicii muzicale online

Conform noilor reguli privind drepturile de autor pentru muzică, votate recent de Parlamentul European, furnizorii online vor putea obține mai ușor licențe pentru a transmite muzică în mai multe state membre. Legea, agreată deja informal cu Consiliul, intenționează să stimuleze dezvoltarea serviciilor muzicale online în UE și să se asigure că drepturile artiștilor sunt mai bine protejate și sunt plătite la timp.

“Directiva va proteja efectiv interesele creatorilor europeni și va face posibil ca utilizatorii finali să aibă acces la conținut cu drepturi de autor protejate, în întreaga Europă,” a spus raportorul, Marielle Gallo (PPE, FR). “Această directivă este un semnal clar că drepturile de autor se pot adapta ușor internetului. Drepturile de autor au un rol important de jucat în economia digitală,” a mai spus ea.

Licențe transfrontaliere pentru servicii muzicale online în UE

Conform noilor reguli, furnizorii de servicii muzicale online din UE vor putea obține licențe de la organizații de management colectiv care reprezintă drepturile autorilor dincolo de granițe. Având licențe care să acopere mai mult de un stat membru, furnizorilor de servicii le va fi mai ușor să ofere servicii muzicale în UE.

Păstrarea diversității culturale

Pentru a se asigura că toți creatorii de muzică din toate statele membre au acces la licențe care să acopere mai mult de un stat și pentru a păstra diversitatea culturală, organizațiile de management colectiv care nu dau ele însele licențe de drepturi de autor pentru mai mult de o țară vor putea cere unei alte organizații să le reprezinte repertoriul. În anumite condiții, acele organizații vor fi obligate să respecte această rugăminte.

Datorită deputaților, organizațiile de management colectiv vor fi obligate să administreze repertoriul pe care îl reprezintă în aceleași condiții pe care le aplică propriilor lor repertorii.

Remunerații la timp și potrivite pentru artiști

Toate organizațiile de management colectiv vor fi obligate să se asigure că artiștii își primesc renumerațiile potrivite și la timp pentru utilizarea drepturilor lor. În general, drepturile de autor vor fi distribuite artiștilor cât se poate de repede, dar nu mai târziu de nouă luni de la încheierea anului financiar în care au fost colectate.

Deținătorii de drepturi vor avea un cuvânt de spus în deciziile privind administrarea drepturilor lor și libertatea de a alege organizația de management colectiv pe care o doresc. Pentru a asigura o administrare corectă a drepturilor, organizațiile de management colectiv vor fi obligate să respecte transparența și cerințele privind rapoartele, precum și reguli minime privind guvernanța și colectarea și utilizarea veniturilor.

Pașii următori

Directiva, aprobată cu with 640 de voturi la 18 cu 22 de abțineri, trebuie să fie aprobată formal de Consiliu. Apoi, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni să o transpună în dreptul național.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol