Consultare publică privind cetățenia europeană

Faptul că sunteți cetățean al Uniunii Europene vă conferă câteva drepturi importante, de exemplu, dreptul de a circula și de a locui oriunde pe teritoriul UE. Chiar dacă aveți reședința în altă țară din Uniune, puteți vota și candida la alegerile locale și europene în aceleași condiții ca și cetățenii țării respective. De asemenea, aveți dreptul de a nu fi discriminat pe motive de naționalitate.

Termen-limită: 7 decembrie 2015
Grup țintă: cetățeni ai Uniunii Europene, organizații și alte părți interesate de aprofundarea cetățeniei europene.

Comisia Europeană se străduiește să protejeze și să consolideze drepturile ce decurg din apartenența la cetățenia europeană. În 2013, ea a publicat un raport privind cetățenia UE, în care propunea 12 acțiuni menite să-i ajute pe europeni să-și exercite drepturile de cetățeni ai UE în șase domenii cheie: eliminarea obstacolelor pentru muncitori, studenți și stagiari în UE; reducerea birocrației în statele membre; protejarea celor mai vulnerabili membri ai societății; eliminarea obstacolelor pentru cumpărăturile din alte țări ale UE; furnizarea de informații dedicate și accesibile privind drepturile UE; consolidarea participării la viața democratică a Uniunii.

Comisia Europeană își îndeplinește rolul de gardian al tratatelor și vă protejează și consolidează aceste drepturi.

Scopul acestei consultări este obținerea de informații despre obstacolele cu care vă confruntați în viața de zi cu zi ca cetățeni europeni, la școală, la locul de muncă, sau pur și simplu când mergeți la cumpărături sau când călătoriți în interiorul UE. Vă invităm să vă faceți cunoscută experiența și opinia cu privire la drepturile de cetățean al UE și la aplicarea lor, precum și cu privire la măsurile suplimentare pe care Comisia Europeană ar putea să le ia pentru a vă facilita exercitarea acestor drepturi.

Pentru a contribui la această consultare publică, vă rugăm să completați chestionarul on-line disponibil în limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol