Comisia Europeană lansează Anul European al Cetățenilor

Join the debateCu ocazia trecerii în anul 2013, Comisia Europeană lansează Anul European al Cetățenilor, un an care vă este dedicat dumneavoastră și drepturilor dumneavoastră. Acest An European coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană: în 2013 se împlinesc 20 de ani de la introducerea, în 1993, prin Tratatul de la Maastricht, a cetățeniei europene și mai rămâne un an până la desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

La 10 ianuarie 2013, președintele Comisiei José Manuel Barroso și vicepreședintele Comisiei Viviane Reding se vor alătura șefului guvernului irlandez, Enda Kenny, și ministrului irlandez al afacerilor europene, Lucinda Creighton, pentru a lansa Anul 2013 – Anul European al Cetățenilor, în sala Rotundă a Primăriei din Dublin. Cu această ocazie, peste 200 de locuitori ai Dublinului vor participa la o dezbatere deschisă cu liderii Europei cu privire la viitorul Uniunii Europene. La dezbatere vor lua parte, de asemenea, viceprim-ministrul irlandez, Eamon Gilmore, și o serie de deputați europeni din regiune.

Pentru a marca Anul European al Cetățenilor – 2013, vor fi organizate în întreaga UE o serie de evenimente, conferințe și seminare, atât la nivelul Uniunii, cât și la nivel național, regional sau local (pentru calendarul evenimentelor, puteți consulta: http://europa.eu/citizens-2013). Comisia va asigura, de asemenea, o mai mare vizibilitate a portalurilor web multilingve Europe Direct și „Europa ta”, ca elemente-cheie ale unui punct unic de informare privind drepturile cetățenilor Uniunii Europene, și va consolida rolul și vizibilitatea instrumentelor de soluționare a problemelor, cum ar fi SOLVIT, pentru a le permite cetățenilor Uniunii să-și exercite din plin drepturile și să fie mai eficienți în apărarea lor.

De-a lungul anului 2013, vicepreședintele Reding și alți comisari ai UE își vor conjuga eforturile cu politicienii de pe plan național și local pentru a organiza dezbateri cu cetățenii din întreaga Europă, pentru a le asculta punctul de vedere și a răspunde la întrebările acestora. Vicepreședintele Reding a organizat deja dezbateri la Cadiz (Spania), Graz (Austria) și Berlin (Germania), iar comisarul Andor a ținut o dezbatere la Napoli (Italia). Multe alte astfel de dezbateri vor fi organizate în 2013 în diferite orașe europene, factorii de decizie politică de la nivel european și local urmând să poarte dezbateri cu cetățenii din toate colțurile Europei, indiferent de statutul lor social. Puteți urmări toate dezbaterile la adresa: http://ec.europa.eu/european-debate/index_ro.htm.

Pagini utile:

Pentru a pregăti terenul pentru Anul European, Comisia a organizat, în perioada 9 mai – 9 septembrie 2012, o amplă consultare publică în cadrul căreia cetățenii au fost întrebați despre problemele cu care s-au confruntat în exercitarea drepturilor lor de cetățeni ai UE (a se vedea IP/12/461). Respondenții au indicat că sunt foarte atașați de drepturile lor de cetățeni ai UE, în special de dreptul la libera circulație și de drepturile politice. Ei au precizat că și-ar dori crearea unui adevărat spațiu european în care să poată să locuiască, lucreze, deplaseze, studieze și să facă cumpărături fără să se confrunte cu formalități administrative împovărătoare sau cu acte de discriminare. Respondenții au subliniat însă că mai sunt de parcurs unele etape până la acest stadiu. Ei au atras atenția asupra diverselor probleme existente, în special cele legate de respectarea drepturilor UE la nivel local, chestiuni pe care Comisia le va aborda în următorul raport privind cetățenia, prevăzut să fie publicat în cursul anului 2013. A se vedea rezultatele consultării la adresa: http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol