Aplicarea mai strictă a legislației privind drepturile pasagerilor în Europa

Aplicarea mai strictă a legislației privind drepturile pasagerilor în EuropaPentru a sprijini mai buna aplicare a legislației privind drepturile pasagerilor, Comisia Europeană a adoptat la începutul lunii iulie orientări de interpretare având ca scop clarificarea reglementărilor curente din sectorul transportului feroviar. De asemenea, a publicat on-line cele mai relevante decizii legale și implicațiile lor practice în ceea ce privește drepturile pasagerilor în domeniul transportului aerian.

Prin orientările nou-adoptate în sectorul feroviar se urmărește în special evaluarea punerii în aplicare a normelor relevante pentru a clarifica următoarele puncte:

  • Acces la informații: Toți operatorii trebuie să pună la dispoziția pasagerilor informații referitoare la călătorie, tarife și bilete, inclusiv în formate alternative adaptate pentru persoanele cu dizabilități.
  • Întârzieri, anulări și conexiuni pierdute: Pasagerii care dețin mai multe bilete separate pentru o singură călătorie au drepturi egale cu cei care au un singur bilet.
  • Drepturile persoanelor cu dizabilități sau mobilitate redusă: Companiile feroviare nu pot condiționa vânzarea de bilete,accesul la călătoriile cu trenul sau nevoia de asistență specială pentru persoanele cu dizabilități de prezentarea unor certificate medicale.
  • Soluționarea reclamațiilor, punerea în aplicare a normelor și cooperarea dintre autoritățile naționale: Autoritățile naționale și companiile feroviare trebuie să instituie mecanisme adecvate de tratare a plângerilor. Companiile feroviare sunt obligate să răspundă într-un termen strict stabilit tuturor plângerilor.

Pentru sectorul transportului aerian, exemplele furnizate on-line includ informații despre compensațiile pentru întârzieri sau pentru pierderea zborurilor de legătură sau clarificări ale noțiunii de “circumstanțe extraordinare”, în care companiile aeriene pot fi absolvite de la plata despăgubirilor.

Pașii următori

În paralel cu campania de informare în curs privind drepturile pasagerilor, Comisia va lansa o evaluare de impact pentru a analiza opțiunile de îmbunătățire a aplicării drepturilor pasagerilor în sectorul feroviar.

De asemenea, Comisia va evalua opțiunile în ce privește definirea unui cadru legal pentru drepturile pasagerilor ce folosesc diferite mijloace de transport pentru a efectua o singură călătorie.

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol