Campania de informare a Programului ”Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre” ajunge în Baia Mare și în acest an

Competiția ”Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre” 2013, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România, va fi prezentată studenților de la Centrul Universitar Nord Bare, Facultatea de Litere – Specializarea Ştiinţe ale Comunicării / Jurnalism, în Amfiteatrul A 59, luni – 25 martie 2013, începând cu ora 10.00.

Ajuns la a IV-a ediție, concursul se adresează studenților, masteranzilor și doctoranzilor la facultăți de jurnalism, comunicare și relații publice, aceștia fiind invitați anual să identifice subiecte de interes pentru cetăţeni în domeniul afacerilor europene și să realizeze materiale de presă pentru canale audio, video și online.

Centrul Universitar Nord Baia Mare este gazda întâlnirii de prezentare a competiției pentru al doilea an consecutiv și se află printre cele 27 de facultăți de profil din întreaga țară care au fost invitate anul acesta să participe în program.

Termenul limită pentru înscrierea materialelor în concurs este 10 mai 2013, urmând ca acestea să fie jurizate de o comisie formată din experţi ai Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi din jurnalişti de prestigiu din domeniul audiovizual.

Cele mai bune proiecte vor fi premiate și ulterior oferite canalelor audiovizuale centrale sau locale drept material ilustrativ în diferitele emisiuni de profil. În plus, un grup de maxim 12 persoane format din ocupanții locurilor I și II vor fi invitați de către Reprezentanța CE să participe in luna septembrie 2013 la o vizită de studiu de cinci zile la Bruxelles, pentru o serie de întâlniri cu oficiali ai instituțiilor europene.

Un exemplu local de succes este Andreea Achim, studentă la Centrul Universitar Nord Baia Mare din cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, care în anul 2012 a obținut Premiul II – la secțiunea materiale online, pentru articolul “Voluntariatul, o experienţă de neuitat”, la a III-a ediție a Concursului “Europa Jurnaliştilor din Amfiteatre”, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România: http://europedirect.cdimm.org/noutati/studenta-andreea-achim-premiul-ii-sectiunea-materiale-online-a-concursului-europa-jurnalistilor-din-amfiteatre

Centrul Europe Direct Maramureș din cadrul Fundației CDIMM Maramureș și Centrul de Documentare Europeană Nordica din cadrul Bibliotecii Centrul Universitar Nord Baia Mare vor colabora și în acest an pentru promovarea competiției la nivel local și pentru implicarea studenților băimăreni în concurs.

Cum se desfăşoară programul?

Studenţii, masteranzii şi doctoranzii la facultăţile cu profil jurnalistic înscrise în program au ocazia, într-o primă fază, să participe la întâlnirea de prezentare a competiției, organizată în fiecare centru universitar, şi să primească instrucţiuni utile legate de formatul / suportul materialelor acceptate, precum şi îndrumare de specialitate.

Toţi cei care se decid să răspundă provocării lansate de program vor trebui, în faza a doua, să-şi aleagă una dintre temele de comunicare prioritare în domeniul afacerilor europene sau o altă temă pertinentă pentru procesul de integrare europeană şi relevantă pentru publicul ales, şi să realizeze un material conform instrucţiunilor primite în cadrul prezentării.

În cea de-a treia fază, materialele realizate de viitorii jurnalişti trebuie înscrise în concurs, alături de o prezentare a proiectului (text în care se va argumenta alegerea temei, subiectului și canalului media vizat).

l. Materiale video sau audio ilustrate
În cazul acestor materiale este necesar ca ele să fi fost încărcate pe YouTube în prealabil, fără a fi listate, prin selectarea opţiunii “Unlisted” din cele trei variante disponibile la ”Privacy”.

Pașii care trebuie urmați sunt explicați la adresa: http://www.youtube.com/watch?v=1f-Zogch8cw.

Odată încărcate materialele, candidații trebuie să trimită coordonatorilor programului – Roxana Morea,
consilier de presă în cadrul Reprezentanței Comisiei Europene în România, și Georgiana Petcu, consultant,
un mesaj care să cuprindă link-ul materialului video încărcat pe YouTube (URL) și prezentarea
proiectului.

Mesajul trebuie trimis la ambele adrese de e-mail menţionate în continuare:
• Roxana.MOREA@ec.europa.eu
• gp@chelgate.com.

2. Materiale audio neilustrate
Materialele de acest gen, împreună cu prezentarea proiectelor, trebuie trimise prin transfer, prin canalul gratuit www.wetransfer.com, către ambele adrese de e-mail:
• Roxana.MOREA@ec.europa.eu
• gp@chelgate.com.

3. Reportaje multimedia, pentru presa online
Similar materialelor audio neilustrate, acestea pot fi transmise prin www.wetransfer.com, către ambele adrese de e-mail: Roxana.MOREA@ec.europa.eu și gp@chelgate.com, împreună cu prezentarea proiectului.

În cazul în care reportajele respective au fost publicate înainte de a vă înscrie în concurs pe un site (blog sau publicație online), atunci este suficient să trimiteți un mesaj către cele două adrese de e-mail trecute mai sus, care să cuprindă link-ul către materialul postat pe site și prezentarea proiectului, în atașament.

Toate mesajele trebuie trimise cu mențiunea “Pentru concursul Europa Jurnaliştilor din Amfiteatre”.
Termenul-limită pentru înscrierea materialelor în concurs este 10 mai 2013, ora 23.59 (data şi ora limită până la care se pot primi mesaje sau link-uri prin transfer).
Materialele primite după acest termen nu mai pot fi înscrise în concurs.

Alte informații despre Programul ”Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre” – Ediția a IV-a: https://www.facebook.com/EuropaJurnalistilordinAmfiteatre

Prezentarea Concursului pe Website-ul Reprezentanței Comisiei Europene în România: http://ec.europa.eu/romania/focus/07032013_lansarea_celei_de-a_patra_editii_a_programului_europa_jurnalistilor_din_amfiteatre_ro.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol